Maklaud: Obratićemo pažnju šta kaže OEBS o legitimnosti izbora 1Šan Maklaud Foto: www.gov.uk

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Maklaud izjavila je da Vlada Srbije ima obavezu da obezbedi fer i slobodne izbore u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima koje je prihvatila, a da je odluka o izlasku na kandidatima i glasačima.

„Kada se izbori održavaju u mojoj zemlji, kao gradjanka, želim da biram slobodno izmedju raznih politika, platformi i kandidata. Želim i da imam slobodan pristup stavovima koje zastupaju preko slobodnih medija kao, na primer, na javnom medijskom servisu“, ocenila je Maklaud za list Politika od nedelje.

Ona je dodala da je na ekspertima koji prate izborni proces u Srbiji da procene da li će biti legitimni izbori koje će bojkotovati deo opozicije.

„To je konkretno na Kancelariji OEBS-a za demokratske insititucije i ljudska prava. Obratićemo pažnju šta će oni reći“, rekla je Maklaud.

Govoreći o odnosu zemalja Kvinte prema Beogradu i Prištini, Maklaud je kazala da nije tačno da one vrše veći pritisak na Beograd da prekine kampanju otpriznavanja Kosova, nego na Prištinu da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

„Ne prihvatam da naše poruke Prištini i Beogradu nisu dosledne. One govore da je najbolje izbeći akcije koje komplikuju postojeću situaciju. Bolje je usmeriti se na korake da se odnosi normalizuju kako bi došlo do bolje povezanosti medju gradjanima na obe strane“, rekla je ona.

Dodala je da zato Velika Britanija pozdravlja napore da se obnove avio železnički saobraćaj izmedju Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari