Makron i Šolc Kurtiju uputili gotovo identično pismo kao i Vučiću 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc uputili su danas kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju pismo, koje je gotovo identično onom koje su poslali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Lideri dve najveće zemlje Evropske unije preneli su Kurtiju iste poruke kao Vučiću, saopštili su da su zadužili po jednog savetnika koji bi pružao podršku Miroslavu Lajčaku i predložili da njih trojica zajedno posete Beograd i Prištinu, prenosi Kossev.

U pismu se navodi da ga šalju u „ključnom trenutku za bezbednost na evropskom kontinentu i za stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“.

„Uvereni smo da u svetlu ruske agresije na Ukrajinu moramo da uložimo još snažnije napore da evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postane realnost i da se reše dugogodišnji bilateralni i regionalni sporovi“, naznačili su.

Naveli su da je za Zapadni Balkan puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine od presudnog značaja, a kao prethodno Vučića, i Kurtija su pozvali da bude spreman na „teške odluke“.

„Obraćamo vam se kao lideru vaše zemlje kako bismo apelovali na vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donesete teške odluke koje vode ka napretku u dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU“, stoji u pismu.

Naznačili su i da su nedavne tenzije pokazale da su hitno potrebni konstruktivni koraci napred, kako na praktičnom, tako i na političkom planu.

„Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku Jensa Plotnera i Emanuela Bonea da direktno podrže Miroslava Lajčaka u njegovim naporima“, dodaje se u pismu.

Makron i Šolc su predložili da savetnici zajedno sa izaslanikom EU za dijalog odu u zajedničku posetu Beogradu i Prištini, kako bi istražili opcije za brzo napredovanje procesa.

„Veoma se nadamo da će ova inicijativa naići na vaše interesovanje i podršku“, zaključili su Šolc i Makron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari