Makron uputio Vučiću čestitku povodom Dana državnosti Srbije 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je prvu čestitku povodom Dana državnosti Srbije, od predsednika Francuske Emanuela Makrona.

„Želim da Vam uputim, u ime Francuske i u svoje lično ime, najsrdačnije čestitke. Želja mi je da se nastavi razvoj odnosa između naših dveju zemalja, koji se napajaju iz bogate istorije ispunjene zajedničkim sećanjima, ali i koji su odlučno okrenuti ka budućnosti. Za Vašu zemlju, ta budućnost je u perspektivi pridruživanja Evropskoj uniji, priznatoj Srbiji i drugim zemljama regiona“, poručio je Makron, a prenosi Služba za saradnju s medijima Predsednika Srbije.

On je istakao da znam koliko je evropski cilj, koga je Srbija učinila strateškim prioritetom, zahtevan.

„Taj istorijski izbor iziskuje sa Vaše strane značajne napore kako bi se nastavile i dovršile već preduzete strukturalne reforme, među kojima je reforma pravosuđa jedan od najboljih primera. Iziskuje, takođe, i usagalašavanja sa stavovima koje brani Evropska unija, vezano za glavna pitanja spoljne politike, ali i nedvosmislenu podršku vrednostima koje su osnova tih stavova. I konačno, obuhvata dijalog sa Prištinom u cilju normalizacije, koja znači snažno političko angažovanje dve strane kako bi se učinili neophodni kompromisi“, naveo je francuski predsednik.

On je dodao da su napori, koje je Vučić uložio, ulog za modernizaciju Srbije i za njeno priključenje prostoru prosperiteta i bezbednosti koji predstavlja Evropska unija, koja je sposobna da odgovori na težnje građana Srbije.

Makron je, u čestitki, poručio Vučiću da može da računa na njegovo lično angažovanje da Francuska nastavi sa podrškom u tom cilju.

„Nastavićemo da radimo kako bismo proširili naše bilateralne odnose. Oni su već obeleženi visokim nivoom uzajamnog poverenja i nespornom ekonomskom dinamikom vođenom zajedničkim projektima, kao što je beogradski metro. Nameravamo da u budućnosti podržavamo Srbiju u njenoj zelenoj i digitalnoj tranziciji, uz finansijsku podršku Francuske agencije za razvoj i dodatno produbimo veze između naših društava. Tim povodom, radujem se što je Francuska izabrana za počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu, 2023. godine. Upućujući Vam iznova svoje srdačne čestitke, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja“, navodi se u čestitki predsednika Makrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.