Maljević: Razgraničenje deluje kao reč kojom hoćemo da kažemo da je Kosovo nezavisno 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Glumica i producentkinja Bojana Maljević izjavila je FoNetu da joj u slučaju kosovskog problema razgraničenje deluje kao izmišljena reč.

„Kada sam prvi put za to čula u medijima, sećam se da mi je razgraničenje delovalo kao izmišljena reč kojom hoćemo da kažemo nešto drugo, konkretno da je Kosovo nezavisno, jer ono de fakto jeste nezavisno“, rekla je Maljević u serijalu razgovora Kosinus.

Ona ističe da je sve kompromis, naročito u politici, i da ga zato mora biti.

„To ne znači da će obe strane biti jednako zadovoljne, mada bi trebalo, jer je to smisao kompromisa“, predočila je Maljević.

Upitana da li bi kosovski problem trebalo da bude rešen sporazumom ili je za to da se zadrži stanje zamrznutog konflikta, ona je ponovila da je uvek za sporazum.

„Nikad ne treba biti za konflikt. Čini mi se da konflikt na Balkanu ima potencijalno teže značenje“, ukazale je Maljević.

Ona podseća da dijalog Beograda i Prištine traje već godinama i naglašava da bi zato međunarodna konferencija mogla da bude korisna.

„Dijalog traje već dugo, ne od ove vlasti, već od ranije. U tom smislu, ako bi međunarodna konferencija nešto poboljšala ili ubrzala da se dođe do kompromisa i rešenja, onda zašto da je ne bude“, objasnila je Maljević.

Ističući da je referendum „divan način“ da se narod izjasni o nečemu, Maljević je na pitanje da li misli da bi trebalo održati referendum o pitanju statusa Kosova uzvratila pitanjem: „O čemu bi se na referendumu izjašnjavao narod koji nije dovoljno informisan, i što je možda još važnije, nije dovoljno medijski pismen da može da se informiše i donese razumnu odluku u svoje lično ime?“

Povodom pitanja da li bi Kosovo trebalo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN), ona je ocenila da je to pravo političko pitanje.

Maljević smatra da „Kosovo jeste nezavisno, imalo ili nemalo stolicu u UN“.

Prema njenim rečima, „mnogo zavisi od toga da li bi u toku dijaloga koji traje takva stvar bila na veću korist, odnosno štetu jednoj od strana, što je strateško pitanje za dolaženje do sporazuma“.

Pošto je kao dete dosta vremena provodila na Kosovu, Maljević ističe da je za njega vezuju mnoge uspomene.

„Moja baka je živela i radila u Gnjilanu, a otac gotovo četvrt veka živeo dole“, rekla je ona i napomenula da je njena „šira porodica napustila Kosovo“.

„Uprkos tome, ili možda baš zato što mi je nekako jasnija situacija sa Kosovom, mislim da narod mora da zna istinu i da se suoči sa njom, a to je da Kosovo jeste nezavisno“, zaključila je Maljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.