Maljinda Bregu: Obavezan pristup kibernetičkoj sigurnosti, usklađen sa EU standardima 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

U Briselu se održava dvodnevna konferencija o kibernetičkoj bezbednosti na Zapadnom Balkanu u organizaciji Saveta za regionalnu saradnju (RCC), i na njoj je ocenjeno da sajbernapadi ne poznaju granice, i da je zajednički regionalni pristup sajberbezbednosti u skladu standardima Evropske unije „postao obavezan“, saopštio je danas RCC.

Kako je saopšteno, generalna sekretarka ove organizacije Maljinda Bregu rekla je na skupu da je ekonomijama zemalja Zapadnog Balkana potreban čvrst pravni okvir kojim se omogućava saradnja i razmena informacija među njima samima, ali i sa Evropskom unijom.

„Visok stepen političke predanosti reformama u oblasti kibernetičke bezbednosti je u tom smislu na prvom mestu. Region treba da radi zajedno. Informisanost i podizanje svesti su jednako važni delovi sveobuhvatne strategije kibernetičke bezbednosti, kao i programi i strategije kojima se podržava digitalizacija poslovnog sektora, uključujući e-trgovinu, koju treba brzo razvijati“, rekla je Bregu.

Prema njenim rečima, unapređenje kibernetičke otpornosti u regionu je i dalje temelj i okosnica svih transformativnih promena, uključujući bržu integraciju e-trgovine i jedinstvenog tržišta.

„Zapadnom Balkanu su potrebne direktne veze u svim mogućim kapacitetima sa svim telima, mrežama i okvirima Evropske unije“, zaključila je Bregu.

Skup je počeo juče a završava se danas. Na njemu je učestvovao i državni sekretar u ministarstvu informisanja i telekomunikacija Srbije Milan Dobrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari