Manojlović: Zakon o referendumu krojen po meri Rio Tinta 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) Savo Manojlović ocenio je danas da deluje da je novi Zakon o referendumu „krojen po meri Rio Tinta“ kao i da „njime država otima od građana, omogućava referendumska kampanja po meri bogatih i priprema rasprodaja zemlje“.

„Jedina dobra strana budućeg zakona je produžavanje roka na 90 dana za skupljanje potpisa kada građani sami žele da predlože neki propis poput zakona – narodna inicijativa. Uvođenjem takse na overu potpisa, međutim, jasno je da se nezavisne građanske inicijative žele onemogućiti da ostvaruju Ustavom garantovanu građansku suverenost“, naveo je Manojlović, u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, „time se ovo građansko pravo otima od naroda i rezerviše za političke stranke i bogate grupacije, pa, primera radi, ukoliko neko želi da organizuje predlaganje zakona potrebno je da ima za overu potpisa preko milion i dvesta hiljada dinara“.

„Nacrt Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi krši u potpunosti vladavinu prava koja podrazumeva da se ovakvi zakoni ne mogu donositi neposredno pre sprovođenja referenduma. Ovo osnovno načelo moderne demokratije, sprečava da u referendumskoj utakmici jedna strana kroji uslove, a drugoj, opozicionoj strani se onemogućava da poznavanjem pravila bude pripremljena za referendum koji sledi“, naglasio je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari