Manter: Zapadni Balkan nije u centru pažnje SAD 1Foto.N1

Zapadni Balkan nije u centru pažnje ove američke administracije, ali Amerika ima
konstantne i jasne interese za region.

Evrointegracije i izbegavanje nasilja, smatraju direktor Instituta East-West i bivši ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter i bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu bezbednost Tomas Kantrimen.

Nadam se da će Amerikanci više pažnje obraćati na ovaj region nego što su to činili do sada, rekao je Manter, gostujući na TV N1, podsetivši na američko angažovanje u ovom regionu devedesetih, ali da su druge stvari, na primer, Irak, odvukle najviše pažnje.

Kantrimen je rekao da cilj treba da bude izgradnja društva sa nezavisnim institucijama, pravosuđem i medijima, ali je dodao da su zemlje zapadnog Balkana daleko od toga. Kantrimen ocenjuje da je preterivanje kad se američka politika predstavlja kao ona koja je protiv ruske ili kineske.

Da živim ovde, želeo bih da moj predsednik zahteva od Kineza da objasne koje su njihove kulturne i poslovne okolnosti, i kaže da moraju da poštuju kulturne i poslovne principe koji važe u Evropi, dodaje.

Komentarišući nedavni sastanak visokih zvaničnika SAD i Rusije da bi razgovarali o krizi u Ukrajini, oni su rekli da je to dobro i da mora da bude više dijaloga između te dve zemlje. Kantrimen navodi da poštuje politiku koju Srbija sprovodi – da se nalazi u položaju ravnoteže između Moskve i Vašingtona.

Treba imati na umu tešku istoriju Srbije i NATO. Ne bi trebalo da bude teškoća u saradnji sa Srbijom, ali niko ne govori o članstvu Srbije u NATO, dodao je. Povodom paljenja američke ambasade u Beogradu, Manter kaže da loše što još nisu obelodanjene neke stvari koje su vezane za taj incident.

Naš cilj je da pružimo podršku ka jačanju demokratije i približavanju EU, to ljudi ovde zaslužuju, po meni je to važnije nego ono što se desilo 1999. i 2008. godine, naveo  je Manter. Kantrimen smatra da činjenica da taj slučaj nije priveden kraju ukazuje na nedostatak vladavine prava.

Dodaje i da je to što nisu donete presude kad su u pitanju nerazjašnjene smrti novinara, takođe posledica nedostatka vladavine prava. Povodom spora na relaciji američki ambasador Kajl Skat – ministar Aleksandar Vulin, Manter navodi da Skat uvek iznosi šta je istina.

Govorimo o pitanju koje je veoma osetljivo u ovom delu sveta – kada govorimo o ljudima koji su povezani s ratnim zločinima, i to nije pitanje samo u Srbiji, kaže Manter. Srbija ima prijatelje, nekad su oni kritični, ali im je, zaista, stalo do budućnosti ovog regiona, zaključio je Manter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari