Maratonska sednica Skupštine Srbije: U toku rasprava o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Na maratonskoj sednici Skupštine Srbije, koja je počela u 10.00 sati, u toku je rasprava o osmoj tački dnevnog reda, o Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, o kojoj je resorni ministar Goran Vesić, koji učestvuje na sednici, rekao da je spreman da raspravlja do jutra.

Opozicioni poslanici su tokom rasprave o toj, i prethodnim tačkama dnevnog reda, navodili da je Srbija „perionica novca u građevinarstvu“.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić je rekla da je u pitanju „nenarodni zakon“ kojim se „ukida javnost u postupku“ izdavanja građevisnke dozvole, dok je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević kazao da sednici u večernjim satima prisustvuje manje od 30 poslanika vladajuće većine „jer se stide da glasaju za takav zakon“, i pozvao ih da stave „fantomke“ prilikom glasanja da ih sugrađani ne bi prepoznali.

„Dok ste vi na vlasti fantomka je narodna nošnja a za nas građane crnina je narodna nošnja“, rekao je Milivojević.
Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković je rekla da taj zakon predviđa da će se „građevinskog zemljište otkupljivati kao poljoprivredno“, da bi kasnije bilo prodavano investitorima ponovo kao građevinsko.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je kazao da „oni koji su tražili da se zakon briše, traže da se ukine zaštita građana od nesavesnih investitora, da svaki investitor mora da preda dokaz o kretanju građevinskog otpada, što znači da će otpad morati da bude predat ovlašćenim operaterima“, govoreći o razlozima zbog kojih se zakon donosi.

Prethodno su poslanici završili raspravu o izmenama i dopunama Zakona o energetici, Zakona o vazdušnom saobraćaju, i Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari