Marija Zaharova povodom godišnjice bombardovanje: Nećemo odustati od našeg istorijskog stava prema srpskom narodu 1 Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Povodom 24. godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije oglasila se Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, porukom da su političke „konjukture“ promenljive, ali ne i ruski „istorijski stav“.

Zaharova je u intervju za portal RT Balkan u Srbiji, objavljen 23. marta, navela da je Rusija kroz istoriju Srbiji uvek pružala ruku pomoći, čak i u teškim situacijama, odnosno, “onda kada je Rusija bila na ivici i kada se i sama borila za svoj opstanak”.

Baš kao i tada, Moskva će i sada nastaviti da pomaže Srbiji, ponovila je.

„Kada mi to nismo pružili podršku i državi i narodu Srbije, zar je to ikada bio slučaj? Čak i onda kada je nama samima bilo jako teško, čak i onda kada smo se i mi sami borili za opstanak, uvek smo pružali ruku pomoći, i od duše i od srca, bez obzira na okolnosti. Šta mislite, da li ćemo sada odustati od ovog našeg istorijskog stava podrške srpskom narodu? Ne, nećemo odustati, jer je to u našoj krvi, u našoj duši. I, najbitnije od svega, bez obzira na istorijske činjenice i veliki broj nekada čudnih političkih izjava različitih funkcionera, mi znamo da srpski narod veoma ceni naš stav. Oni veoma dobro osećaju narod naše zemlje. Zajedno smo prošli kroz veliki broj iskušenja, zajedno smo se borili protiv dosta toga, kao što i danas to nastavljamo da radimo. Za nas taj stav nije samo principijalan, već je utemeljen na istorijskim činjenicama. Politička konjuktura, kao što znate, ona zaista postoji i u drugim zemljama, ali neke stvari su za nas principijalne i ne mogu biti zaboravljene, niti se mogu tumačiti drugačije nego što bi trebalo“, izjavila je Zaharova za RT Balkan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari