Marinika Tepić o spotu Jovane Jeremić snimanom u Skupštini: Skandalizovana sam 1TV N1 Pritnskrin

Predsednica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić upozorila je da su poslanici opozicije u nedelju od 9:00 čekali da predaju dopune dnevnog reda, a da je vlast bežala od opozicije i da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić otišao u staru Skupštinu da na pisarnici, „koja je volšebno otvorena“, preda saziv, a da niko to ne zna. Tepić ocenjuje da je to urađeno da opozicija ne bi mogla da govori u Skupštini o svojim predlozima dnevnog reda, što ni poslanici vlasti ne žele da slušaju, niti žele da to čuju građani Srbije.

Ona je istakla da poslanici opozicije ne mogu da dopru do građana ni preko RTS-a dva jer su važnije fudbalske utakmice. „Sa druge strane, imate tragediju da takozvani novinari ili voditelji, stvarno sam bila skandalizovana, da je voditeljka Pinka (Jovana Jeremić, prim.nov.) snimala špicu za TV Pink, za televiziju beščašća juče ili prekjuče. To je ona što se valja po podu, ne znam da li ste pratili. Ona može u našoj plenumskoj sali da snima špicu za emisiju, a mi na našem radnom mestu nemamo pravo da obrazlažemo svoje dopune zakona“, istakla je Tepić za N1 u Skupštini Srbije.

Povodom činjenice da je sednica Skupštine na kojoj se rasrpravlja o budžetu prvi put u istoriji višestranačja zakazana za danas u 11:10, Tepić navodi da bi to, da nije skandalozno bilo smešno. „Skupština je juče ličila na Divlji zapad, opozicija je trčala po hodnicima da na vreme preda svoje predloge dnevnog reda, a vlast je bežala od opozicije“, rekla je Tepić.

Ona je naglasila da je Orlić pretrčao dva bulevara da bi stigao do pisarnice u staroj Skupštini dok su poslanici opozicije uredno, od 9 sati ujutru čekali sa predlozima zakona za dopunu dnevnog reda.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели JOVANA JEREMIC (@jeremicjovana)

„Nikada na svetu nisam videla da vlast beži od opozicije“, rekla je Tepić i dodala da se iza svega krije namera da poslanici Ujedinjenih ne bi mogli da govore u Skupštini o svojim predlozima dnevnog reda kao što su zakon o radu, ili zakon o povraćaju penzija.

Ona je objasnila da kada krene Skupština, predlaže se dnevni red i to obično čini ili vlada ili vlast, ali i da opozicioni poslanici imaju pravo da predlože svoje zakone, a da po poslovniku imaju pravo tri minuta da govore javno o njima jer misle da su bolja rešenja.

Poslanicima vlasti je to opterećenje jer dok traje utvrđivanje dnevnog reda mora da se drži kvorum i svi poslanici režima moraju da sede „zalepljeni za klupe“ i ne smeju da mrdnu, da imaju repliku i moraju da ćute i slušaju opoziciju bez prava da išta kažu dok opozicija obrazlaže zakone jer čim padne kvorum pada i sednica.

„Oni to nit’ žele da slušaju, nit’ žele da to čuju građani Srbije“, rekla je šefica poslaničke grupe Ujedinjenih.

Ona je naglasila da su sve dosadašnje sednice u novom sazivu održavane po hitnom postupku, od danas do sutra. „Pitala sam Orlića šta je sledeće, znam da mogu da otvaraju i druge pisarnice. Šta je treće, hoće li da izmisle i treću pisarnicu, kao onaj Vesićev kombi što je bio, da se jurimo po parkingu. Čekamo sa nestrpljenjem da vidimo koji je sledeći manevar“, rekla je Tepić.

Povodom najave vlasti da su u budžetu najvažnije stavke očuvanje životnog standrada, infrastruktura i energetika, Tepić navodi da Ujedinjeni sa druge strane podvlače tri stvari važne za građane – da inflacija i dalje divlja, uz nepostojeće povećanje plata i penzija, pa će uskoro verovatno građani samo gledati hranu, da je potpuni kolaps energetskog sistema zbog nestručnog upravljanja. „Treća stvar je da je državna kasa prazna i vidimo da je u toku prekomerno zaduživanje, gotovo osam milijardi evra će da nas zaduži vlast“, dodala je.

„Ono što je dodatno važno za prekomerno zaduživanje, osim što ne znamo gde su nas i koliko zadužili, ono što znamo je da će se za golubački deo puta izdvojiti zaduživanje kod Komercijalne NLB banke po komercijalnoj kamati od preko 8 posto, koja će varirati, da bi zaposlili Kineze kao izvođače, a kao podizvođače vidimo čuveni Inkop Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, koji su već planirani na tom poslu“, kaže Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari