"Marioneta, izdajica...": U Rusiji vređaju Vučića zbog osude pripajanja četiri ukrajinske teritorije 1EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

„Rusi su jako ljuti na Vučića. Srbija je bila među onima koji su glasali protiv Rusije, a Vučić je stalno obećavao da neće uvesti sankcije Rusiji“, ironično je napisao na svom Tviter profilu jedan od najžešćih Putinovih ratnohuškačkih medijskih magova Vladimir Solovjov, ilustrujući svoj gnevni post fotografijom Predsednika Srbije Aleksandar Vučića kako skrušeno sedi na stolici naspram tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa u Ovalnom kabinetu Bele kuće, piše Jutarnji list.

Još ciničniji prema Vučiću bio je poznati prokremljanski vojni analitičar Jurij Kotenok, koji se potpisuje Voenkor Kotenok. On je o Vučiću na svom Tviteru napisao da je Srbija u UN glasala protiv Rusije, „što znači da je Vučić marioneta, a zakleo se da nikada neće uvesti sankcije Rusiji“. I na kraju zaključuje: „Dijagnoza – politička prostitutka!“.

Naime, Srbija je u Generalnoj skupštini UN izglasala osudu Rusije za pripajanje četiri ukrajinska regiona – Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

Vučić na dve stolice

Tako je Vučić, koji pokušava da sedi na dve stolice i balansira između Brisela i Moskve, dobio palac od bratske Rusije, i to samo dan pošto je od Evropske komisije dobio veoma nepovoljan izveštaj o napretku Srbije u pregovorima za EU. članstvo.

Za taj izveštaj glasala je i EPP, najveća grupacija u Evropskom parlamentu, čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka.

Rusija ga pritiska s jedne strane, Brisel s druge, a on je u nedoumici šta da radi. Evropa od njega traži da, ako želi da bude deo evropskog kluba, usaglasi spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom, a Moskva ga, pak, stalno podseća da je njihovo „bratstvo vekovno”, navodi se u tekstu Jutarnjeg lista.

Kako je za N1 rekao bivši potpredsednik Vlade Srbije profesor Žarko Korać, Vučić zna šta je ruski zagrljaj, Rusi nemaju mnogo poverenja u njega. Korać veruje da će Vučić nastaviti igru sa dve stolice, ali neće ići predaleko jer bi to značilo prekid svih drugih veza sa Evropom.

Međutim, on sam kaže da ne zna „kako Rusi drže Vučića u šahu”. Vučić više neće moći da nabavlja rusku naftu preko JANAF-a, koji je, kako piše Jutarnju list, izazvao besomučne napade na Hrvatsku, koja je nazvana ustaškom, iako je krajem avgusta i sam Vučić, u jednom od svojih mnogobrojnih istorijskih obraćanja srpskom narodu, doslovno izjavio: „Od 1. novembra za nas više nema ruske nafte. Pod sankcijama smo.“

Dakle, iako je lično o tome govorio i upozoravao srpsku javnost mesec dana ranije, ipak je za sve svalio krivicu na „ustašku vlast u Zagrebu“.

Pregovori u ćorsokaku

Vučić će, piše Jutarnji list, morati da prekine jer dobija pretnje iz Brisela o zamrzavanju pregovora o članstvu, a neki čak govore da bi Srbija mogla da se vrati na početak, odnosno da će sve što je do sada pregovarala biti „izbrisano”. Moskva ga, s druge strane, upozorava da se ne igra jer će njihov odgovor biti zastrašujuć.

Kako podseća Jutarnji list, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja otvoreno podržava rusku agresiju, a Žarko Korać kaže i da se u srpskim medijima, koji su pod Vučićevom kontrolom, Putin prikazuje kao heroj i veliča rusko oružje. „Nikada toliki procenat srpskog stanovništva nije bio proruski orijentisan“, ističe Korać.

Jutarnji dalje podseća da skoro polovina Srba ne želi u EU, a nešto više od 35 odsto njih podržava evropski put. Neki analitičari smatraju da je Vučiću direktno iz Moskve rečeno da imaju „zamenu za njega“ ako se otrgne kontroli i način da to ostvari. A Brisel ga pritiska, navodeći da bi mogao da zadrži sredstva koja Srbija, kao kandidat za članstvo, dobija iz zajedničke evropske kase.

I konačno, posle skoro sedam meseci odugovlačenja, Vučić će ipak morati da formira vladu. Nadao se da će do tada Putin pobednički okončati rat, ali je, zasad, malo verovatno da će Putinovi tenkovi stići do granica NATO-a, na koje bi tada mogao da se popne i Vučić. I zato je muka, jer kadrovsko rešenje u vladi mnogo zavisi od toga na kojoj će od dve stolice više sedeti.

S obzirom na to da će u vladi biti, kako spekulišu neki mediji, proruski orijentisan Ivica Dačić, Miloš Vučević, koji će posle pola mandata preuzeti mesto premijera od Ane Brnabić, ali i Zorana Mihajlović, koja igra kao  pro- Zapadni igrač u toj podeli uloga, Vučić će pokušati da ponovo prođe glavom kroz zid i nastavi istim rizičnim putem, uprkos veoma ozbiljnim upozorenjima sa obe strane. Rusi ga nazivaju „političkom prostitutkom“, a Evropa od njega traži da se odluči. Ostaje da se vidi koliko će dugo moći da nastavi, zaključuje Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari