Dolazak nemačkog socijaldemokrate Martina Šulca na čelo Evropskog parlamenta verovatno neće uticati na odnose Srbije i EU, jer vlada u Beogradu ni do sada nije znala da na pravi način iskoristi snagu i uticaj EP, ocenjuje za Danas slovenački evroposlanik Jelko Kacin.


Šulc, funkcioner Socijaldemokratske partije Nemačke, juče je izabran za novog predsednika EP, s mandatom do juna 2014. godine. Na toj funkciji je zamenio Poljaka Ježija Buzeka. Za izbor nemačkog političara glasalo je 387 od ukupno 670 poslanika. Ipak, ishod se unapred znao, zahvaljujući dogovoru koji su još pre pet godina postigla dva najbrojnija poslanička kluba u EP, umereno desni narodnjaci i umereno leve socijaldemokrate. Prema tom dogovoru, šefovi poslaničkih grupa naizmenično preuzimaju funkciju predsednika EP.

„Martin Šulc je najavio da će biti veoma aktivan , jer su građani zabrinuti sadašnjim ekonomskim stanjem u EU. Nadam se da će Šulc uspeti da afirmiše Parlament unutar zajedničkih evropskih institucija”, navodi Kacin, specijalni izvestilac EP za Srbiju.

Kacin, izražavajući skepsu da će vlada u Beogradu početi da koristi EP na pravi način, navodi da će evroposlanici u februaru glasati o amandmanima na izveštaj o evropskoj integraciji Srbije, koji je on, kao specijalni izvestilac, nedavno predložio. „Smatram da srpska vlada mora još mnogo toga da uradi kako bi ubedila EU da potvrdi preporuku EP da joj se dodele status kandidata i datum pregovora što je pre moguće”, ukazuje Jelko Kacin.

Martin Šulc je od 2004. do juče bio vođa socijalista u EP, koji čine drugi najveći blok iza narodnjaka. Poznat je po ”oštrom jeziku” i duelima sa Silviom Berluskonijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari