Mediji: Kosovo dostavilo članicama Saveta Evrope"non pejper" o učlanjivanju 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni konzulat Kosova u Strazburu uputio je danas misijama država članica Saveta Evrope non-pejper o pristupanju toj organizaciji, u kom se, između ostalog, navodi da „ne postoje pravni razlozi“ zbog kojih bi se odbila ta inicijativa.

Kako se navodi u non-pejperu, koji se sastoji od deset tačaka, pravno mišljenje Direktorata za pravne savete i međunarodno javno pravo Saveta Evrope potvrđuje da ne postoje pravne prepreke da Kosovo postane član SE.

Kako se dodaje, Komitet ministara potvrdio je da prethodni prijem u Ujedinjenim nacijama nije preduslov za članstvo u Savet Evrope.

„U Mišljenju se potvrđuje da bi stavljanje članstva u UN kao preduslov za pristupanje SE, uspostavilo dodatni uslov za članstvo koji nije predviđen Statutom i to bi takođe bilo protiv prakse Organizacije“, navodi se u trećoj tački non-pejpera.

Između ostalog, navodi se i da je odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu, potvrdila da Deklaracija o nezavisnosti nije prekršila nijedno primenljivo pravilo međunarodnog prava.

„Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, Kosovo je postalo član dva tela SE (Razvojna banka SE i Venecijanska komisija), kao i član nekoliko drugih važnih međunarodnih institucija i organizacija. Bez izuzetka Kosovo je pokazalo svoj konstruktivizam i posvećenost, doprinosom i saradnjom u dobroj veri sa svim članovima i partnerima, u postizanju ciljeva organizacija kojima se pridružilo. Kosovo će sigurno ponuditi isti pozitivan i pragmatičan pristup kao nova članica SE“, navodi se u non-pejperu.

Dalje se naglašava da pristupanje Kosova međunarodnim organizacijama u prošlosti nije narušilo jedinstvo tih organizacija.

„Postoje sjajni primeri koegzistencije i saradnje između Kosova i Srbije i drugih članica u okviru međunarodnih organizacija, uključujući članice koje su glasale protiv pristupanja Kosova navedenim organizacijama“, ističe se u non-pejperu.

Kako se dodaje, Kosovo je u stanju da ispuni uslove za članstvo u Savetu Evrope i spremno je da blisko sarađuje sa svim telima SE i državama članicama.

U tački osam od Komiteta ministara traži se da pozove Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope da iznese svoje mišljenje o članstvu Kosova.

U non-pejperu se navodi da pristupanje Kosova Savetu Evrope nije samo u njegovom interesu i interesu naroda, već i u interesu Saveta Evrope da bude u mogućnosti da potvrdi svoj uticaj i autoritet širom Evrope.

„U ovim potresnim vremenima, kada su temelji mira, vladavine prava, demokratije i ljudskih prava u Evropi direktno napadnuti, od suštinske je važnosti da se podrži dobronamerni napor Kosova da se pridruži porodici Saveta Evrope“, stoji u dokumentu upućenom misijama država članicama Saveta Evrope.

U poslednjoj tački navodi se da će davanjem članstva Kosovu, SE dodatno osnažiti sebe instaliranjem svojih mehanizama za praćenje širom Kosova.

„Najvažnije, Evropski sud za ljudska prava će konačno imati nadležnost da razmatra žalbe pojedinaca i nevladinih organizacija na Kosovu. Između ostalog, manjine i druge ugrožene grupe na Kosovu bi se uverile da im nadnacionalni sud može obezbediti adekvatnu naknadu ukoliko kosovske vlasti ikada ne uspeju da obezbede njihova osnovna prava“, naglašava se u non pejperu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.