Mediji: Linde prekršila statusnu neutralnost misije OEBS 1Foto: Twitter/VjosaOsmaniPRKS

Švedska ministarka spoljnih poslova i predsedavajuća OEBS An Linde prekršila je statusnu neutralnost misije OEBS, jer se sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani fotografisala ispred kosovske zastave, preneo je portal Kosovo onlajn.

Linde se prethodno sastala sa ministarkom odbrane Donikom Gervalom i ministrom za povratak i raseljena lica Goranom Rakićem, ali prilikom tih susreta nije bilo obeležja.

Linde je na Tviteru napisala posle susreta sa Gervalom da su razgovarale o dijalogu Srbije i Kosova i da je nastavak dijaloga ohrabrujući.

„Obe strane moraju biti ohrabrene da konstruktivno nastave normalizaciju odnosa“, napisala je Linde.

Iz Srpske liste su za Kosovo onlajn saopštili da je današnja poseta predsedavajuće OEBS An Linde, koja se slikala ispred kosovske zastave, skandal od koga se OEBS, kao statusno neutralna misija, i njene članice najhitnije moraju ograditi.

„Apsolutno je neprihvatljivo da OEBS na ovaj način krši svoju misiju i nadležnosti, kao i stavove velikog broja svojih članica koje ne priznaju Kosovo, čime indirektno staje na stranu Prištine koja sistemski krši prava srpskog naroda, ignoriše svoje obaveze iz Briselskih sporazuma i nastoji da zapaljivom retorikom i delovanjem ugrožava mir na ovim prostorima“, stav je Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari