Portuguese NATO peacekeepersfoto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Posle vesti iz Brisela da pregovori oko tablica nisu uspeli i da je Aljbin Kurti odbio sve predloge zvaničnika EU, a uoči najavljene primene novčanih kazni od sutra, u Severnoj Mitrovici i ostalim gradovima na severu situacija je mirna, ali izuzetno napeta, naročito otkako je počela da se spušta noć, prenosi Kosovo onlajn.

Nakon izjave Žozepa Borelja da su razgovori propali i da je Kurti odbio predlog da večeras od ponoći ne počne sa kažnjavanjem Srba, građani se osećaju uznemireno. Obraćanje predsednika Vučića građani tumače kao konstruktivno, jer je Beograd ponovo bio suzdržan i po ko zna koji put dao šansu miru.

U Severnoj Mitrovici je večeras prisutno manje policije Euleks nego prethodnih dana. Pešačkih patrola nema, po neki džip kruži gradskim ulicama, a na samom mostu koji razdvaja Severnu i Južnu Mitrovici nalazi se samo jedno vozilo italijanskih karabinjera.

Večeras na severu Kosova mnogo građana slavi Aranđelovdan, ali ljudi su u strahu šta će ih čekati na povratku sa slavlja i da li će biti neprijatnosti od strane kosovskih specijalaca s obzirom na vesti albanskih medija da je povećano prisustvo na severu, kao i da će od ponoći početi sa primenom druge faze odluke o preregistraciji, kojom je predviđeno novčano kažnjavanje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari