Međunarodna krizna grupa (MKG) ocenjuje sever Kosova kao pobunjeničku teritoriju 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

U danas objavljenom izveštaju, nevladina organizacija „Međunarodna krizna grupa“ (MKG) je posebnu pažnju posvetila nedavnim dešavanjima na severu Kosova i ocenila da je sever „pobunjenička teritorija“.

 

Takođe ocenjuje da uprkos uspehu Kosova u preuzimanju kontrole nad teritorijom, prilike za normalizaciju sa Srbijom blede.

Zajednica srpskih opština, koja prema oceni MKG tek treba da se uspostavi, pominje se kao potencijalno koristan instrument za pomoć u ovom procesu normalizacije.

Istovremeno MKG naglašava hitnu potrebu da Kosovo povuče svoje specijalne policijske jedinice sa severa, sugerišući da bi to bio pozitivan korak ka ublažavanju tenzija.

MKG naglašava da je kosovskim Srbima, kako bi ostali zajednica sposobna za samoupravu, potreban kontinuiran pristup kosovskim institucijama i osećaj sigurnosti, koji može doći samo povratkom Srba u kosovske policijske snage.

U izveštaju se navodi da su 2021. napori Kosova da poveća svoj autoritet na severu putem specijalnih jedinica policije naišli na žestoko protivljenje srpske zajednice, što je dovelo do čestih sukoba između policije i pobunjenih Srba.

Situacija se pogoršala u maju 2023. godine, kada je u sukobu između Srba i mirovnih snaga NATO-a mnogo povređenih kao i oružanim napadom u Banjskoj.

U međuvremenu, Kosovo je imalo koristi od ove situacije jačanjem svoje pozicije na severu, postizanjem sporazuma sa Srbijom o međusobnom priznavanju registarskih tablica i zabranom korišćenja srpskog dinara.

Istovremeno, MKG traži razumno rešenje koje je predložila EU koje uključuje širok sporazum o normalizaciji gde Srbija ne bi formalno priznala nezavisnost Kosova, ali bi se ponašala kao da jeste.

„U zamenu, Kosovo bi srpskoj manjini dalo samoupravnu jedinicu za srpske opštine. Međutim, ovaj sporazum ostaje nesproveden zbog neslaganja oko detalja i obima srpske autonomne jedinice“, kaže se u izveštaju.

Istovremeno MKG upozorava da dijalog sa EU možda neće uspeti da prevaziđe postojeće prepreke i da bi odnosi između Beograda i Prištine mogli ostati zamrznuti.

Stoga ova organizacija ističe važnost međunarodnog pritiska da se donese mir na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari