Mej: Podržati Zapadni Balkan 1Foto: FoNet/AP-EVROSERVIS-MEJ

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej ocenila je danas da stabilan, bezbedan i prosperitetan Zapadni Balkan znači bezbednu i stabinu Evropu i zato je zadatak svih da u okviru Berlinskog procesa pomognu i podrže region.

Dugoročni prosperitet je povezan sa bezbednošću, da rešavamo zajedničke izazove i zato pozdravljamo predanost lidera regiona da rade zajedno kako bis e rešavali rpoblemi koruocije, borba protiv organizovanog kriminala, kako bi se rešili bilateralni nesporazumi, rekla je Mej na konferenciji za novinare.

Mej je rekla da posebnu dobrodošlicu želi premijerima Grčke i Makedonije Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu koji su pokazali da se nesporazumi mogu rešiti.

Ona je naglasila da odluka Velike Britanije da se povuče iz EU ne znači da se povlači iz svoe uloge u regionu, napominjući da je dokaz tome i povećana finansijska podrška njene zemlje regionu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila je Mej na organiyaciji samita, čiji je cilj jačanje saradnje u regionu.

Podsećajući da je Berlinski proces pokrenut 2014. godine, 100 godina posle Prvog svetskog rata, Merkel je rekla da je to učinjeno sa namerom da se vidi šta se može učiniti da se promoviše politička saradnja i evropska perspektiva za zemlje Wapadnog Balkana.

U interesu članica EU i cele Evrope je da Zapadni Balkan ima prosperitetnu budućnost, naglasila je Merkel.

Svaka zemlja koja je bila domaćin samita dala je procesu novu dimenziju, rekla je Merkel i naglasila da su osnovne teme infrastrukturni projekti, Regionalna kancelarija za mlade.

Imamo još problema, ali vidimo i napredak i odala bih priznaje grčkom premijeru i premijeru države koja će se zvati Severna Makedonija, rekla je ona i naglasila da je danas bio dobar dan za Zapadni Balkan i EU.

Poljski premijer Mateus Moraviecki rekao je da u Evropi postoji migraciona kriza i da je važno da spoljne granice Evrope budu dobro zaštićene i u interesu svih je da postoje ovakve debate.

Sledeće godine mi smo domaćini samita u Poznanju i imamo nameru da podelimo sa balkanskim prijateljima svoje iskustvo rpocesa priključenja EU. Naši problemi iz devedestih su slični problemima o kojima smo danas razgovarali, rekao je Moraviecki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari