Mekalister: Nadam se dogovoru o izborima, bojkot nije rešenje 1Dejvid Mekalister Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je da će stranke morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje izbora.

Mekalister je to kazao za Blic uoči početka razgovora vlasti i opozicije u utorak u Skupštini Srbij.

Mekalister je u intervjuu za Blic od utorka rekao da se nada da će politički akteri hitno naći zajedničko rešenje za izlaz iz trenutne situacije i da se bojkoti teško kvalifikuju kao održivo demokratsko rešenje.

„Naš predlog je da olakšamo proces međustranačkog dijaloga, stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje parlamentarnih izbora“, rekao je Mekalister.

On je dodao da kao parlamentarac čvrsto veruje da je parlament prirodno mesto za demokratsku raspravu, za donošenje zakona i usmeravanje zemlje ka EU.

Po njegovom mišljenju, izlaz iz sadašnjeg zastoja može biti samo kroz novi parlament, a legitimitet i snaga ovog parlamenta zavisiće od napora svih političkih aktera da se stvore pravi uslovi za održavanje demokratskih izbora.

„Jaka većina sa jakom opozicijom“, zaključio je Mekalister.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari