Mekalister: Nadam se dogovoru o izborima, bojkot nije rešenje 1Dejvid Mekalister Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je da će stranke morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje izbora.

Mekalister je to kazao za Blic uoči početka razgovora vlasti i opozicije u utorak u Skupštini Srbij.

Mekalister je u intervjuu za Blic od utorka rekao da se nada da će politički akteri hitno naći zajedničko rešenje za izlaz iz trenutne situacije i da se bojkoti teško kvalifikuju kao održivo demokratsko rešenje.

„Naš predlog je da olakšamo proces međustranačkog dijaloga, stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje parlamentarnih izbora“, rekao je Mekalister.

On je dodao da kao parlamentarac čvrsto veruje da je parlament prirodno mesto za demokratsku raspravu, za donošenje zakona i usmeravanje zemlje ka EU.

Po njegovom mišljenju, izlaz iz sadašnjeg zastoja može biti samo kroz novi parlament, a legitimitet i snaga ovog parlamenta zavisiće od napora svih političkih aktera da se stvore pravi uslovi za održavanje demokratskih izbora.

„Jaka većina sa jakom opozicijom“, zaključio je Mekalister.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

20 reagovanja na “Mekalister: Nadam se dogovoru o izborima, bojkot nije rešenje”

  1. Ja ne razumem ovakve izjave…uz duzno postovanje sta je pesnik hteo reci? Sto mora da se sada dodje do dogovora, kada ne postoji unazad 7 godina…gde je bio do sada? Mislim dogovor! I zasto mora, a ranije nije morao? I sto SNS sada mora da popusti, kada do sada nije popustao? Pa Vucic tvrdi da su uslovi nikada bolji i da ne utice na uredjivacku politiku priv. medija, na REM! Sta onda mora? Sta je problem EU, da prizna da podrzava autokratu zato sto im treba? I to mi ostali da aminujemo…pa dokle?

    • Pa nek ide u Severnu Koreju da tamo organizuj demokratse isbore, tamo bi to pre uspeo nego u ovakvoj Srbiji. Politički život u Srbiji je isti kao u doba Staljina i Enver Hodze. Za razliku od drugih zemalja real socijalizma koje suposle pada Berlinskog zida 1989. napravile „prvi korak“ (lustraciju, kakvu takvu…) u „normalnost“ . Naši su nas staljinisti umesto tranzicije i lustracije (komunizma i svemoći službi) odveli u seriju sumanutih ratova (mi smo u „ratnom stanju“ 30godina, 10 g ratova i 20 g poricanja ratnih poraza i održavanja ratnih tenzija, ratne mržnje kao stil žiovta). Bez tog „prvog koraka“ nema ništa od Srbije….samo dalje propadanje i dalje emigracije….

  2. Kad se pogledaju rezultati koje je napravila Vuciceva lista na Kosovu (97%) onda je izlazak opozicije na izbore cist mazohizam. Bojkotom se medjutim postize da opozcija potrazuje sve neizasle glasace kao svoje. Uz malu izlaznost eto opoziciji vecine. A onda…juris na Skupstinu, sa Cedom kao 5-og oktobra ili bez njega

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.