Merkel: Reforme u interesu privrednog razvoja Srbije 1Foto: EPA/ Clements Bilan

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Merkelova je na konferenciji za novinare rekla da su Srbija i Nemačka prijateljske zemlje i podsetila da 400.000 Srba živi u Nemačkoj i da je Nemačka važan trgovinski partner Srbije.

Navela je da reformski proces u Srbiji ide unapred i da se ispunjavaju standardi EU. Dokaz za tu su i poglavlja koja su otvorena u februaru.

„Želimo da se saradnja i dalje razvija i zato je važno što je premijer Aleksandar Vučić sproveo značajne reforme u prethodnih nekoliko godina. Imamo i veliki napor u tome kako bi stvorio bolju atmsferu za međunarodne investicije i tako je ispunio sve uslove za pregovore“, rekla je Merkel i istakla da se ispunjavaju standardi koje EU očekuje od Srbije.

Istakla je da je to veliki uspeh i poručila Vučiću da takođe nastavi reforme po pitanju pravne države.

„To je središnja tema naših razgovora, govorimo o građanskom društvu koje je izuzetno aktivno i podrška Vladi Srbije. Moramo da imamo i slobodu medija i javnog govora, to je takođe važno u ovom kontekstu“, rekla je Angela Merkel.

Objasnila je da se o reformama ne govori kao o nečemo na šta Brisel ili EU prisiljavaju zemlje, već da je to u interesu privrednog razvoja Srbije koja na taj način ostvaruje uspeh.

„I državna preduzeća su napredovala, vidimo da je Srbija na pravom putu“, rekla je nemačka kancelarka.

Takođe je navela da je Srbija deo regiona gde se iz dana u dan mora boriti za stabilnost i dodala da je Vučić uvek govorio da razvoj u regionu mora biti miran.

Angela Merkel je u tom kontekstu pohvalila i odnose Beograda i Prištine.

„Istorija je nešto što traje, a odnosi sa Kosovom su ipak bolji, bez obzira na sve“, rekla je Merkel.

Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ulaže mnogo napora u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti i zahvalio je Merkelovoj što je uvek imala razumevanja za Srbiju.

Vučić je naveo da „ceo svet čeka važan susret Merkelove i Trampa“, ali da je „mala Srbija sa Zapadnog Balkana uspela da stigne do Merkelove“ pre toga. Takođe, Vučić je istakao da će Srbije uvek podržavati politiku Merkelove po pitanju imigracija.

Prema njegovim rečima, situacija u regionu „jeste turbulentna“, ali je Srbija investirala u stanje regionalnog mira i on posle sastanka sa Merkelovom putuje u Sarajevo gde će pričati o stvarnim pitanjima.

„Zapadni Balkan vidimo kao mesto budućeg značajnog ekonomskog rasta. Imamo još mnogo da radimo, gospođa Merkel je u pravu kada je pričala o vladavini prava i efikasnosti pravosuđa“, navodi Vučić.

Premijer se Angeli Merkel zahvalio i na „spuštanju tenzija“.

„Znamo koliko su nas skupo koštali sukobi u prošlosti. Treba da gledamo u budućnost, ne u prošlost. Teške obaveze smo preuzeli u pregovorma sa Prištinom, ne uvek lake u pregovorima sa BiH i mislim da smo za to vreme postali pouzdan partner i Nemačkoj i EU. Kada je nešto teško nismo nikoga obmanjivali i lagali, ali smo neretko i teške stvari sprovodili u delo. Zaslužili smo neku vrstu poštovanja i od najmoćnije evropske zemlje. Takvim stavom možemo da gradimo poverenje“, naveo je Vučić.

On je rekao da Srbija će izgraditi spomenik podunavskim Nemcima i predstavnici Nemačke će sa njim taj spomenik otvoriti. Vučić se nalazi u jednodnevnoj poseti Berlinu, a nakon obraćanja medijima premijer Srbije i nemačka kancelarka održaće sastanak.

Vučić je juče rekao da će sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o situaciji u regionu i dolasku novih nemačkih investitora u Srbiju.

Sastanak Vučića i Angele Merkel ranije je bio zakazan za petak, 17. mart, ali je došlo do pomeranja termina pošto je nemačka kancelarka otkazala za danas najavljenu posetu SAD zbog nevremena na američkoj istočnoj obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari