Mihajlović i Godfri: Srbija i SAD opredeljene da unapređuju saradnju 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Srbija i SAD opredeljene su da unapređuju političku i ekonomsku saradnju, posebno u oblasti investicija i izgradnje infrastrukture, ocenjeno je danas u razgovoru potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i odlazećeg ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija.

„Sve što smo uradili proteklih godinu dana u Ministarstvu pokrenulo je promene u oblasti energetike i rudarstva, posebno u delu jačanja energetske bezbednosti i nezavisnosti zemlje. Nadam se da ćemo saradnju Srbije i SAD u narednom periodu unaprediti u oblasti jačanja i modernizacije energetske infrastrukture, a računamo na zajednički rad u procesu energetske tranzicije i borbe sa klimatskim promenama“, navela je Mihajlović.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je istakla da je opredeljenje Srbije da privuče najbolje svetske kompanije, s najsavremenijim tehnologijama, uključujući i američke kompanije su dobrodošle.

„Uradili smo mnogo, ali nas čeka još mnogo posla i nadam se unapređenju saradnje. Najvažnija stvar u energetici i rudarstva su investicije, to je prioritet. Želimo da ostvarimo saradnju, kao što smo to uradili u prethodnom ministarstvu, posebno kada je reč o Moravskom koridoru“, rekla je Mihajlović.

Na sastanku je bilo reči o gasnoj diverzifikaciji, regionalnom povezivanju i saradnji u oblasti jačanja energetske bezbednosti, kao i sveukupnim odnosima Srbije i SAD.

Ambasador Godfri je zahvalio potpredsednici Mihajlović i njenom timu na podršci koju je imao u realizaciji brojnih projekata.

„Ima mnogo stvari koje ste uradili i na koje možete da budete ponosni. Vaše liderstvo u ovoj oblasti je dobro i važno za državu, bez obzira na otpore promenama koje sprovodite. SAD će nastaviti snažno da podržavaju Srbiju u daljem razvoju energetskog sektora i u procesu dekarbonizacije energetskog miksa“, rekao je Godfri.

On je ocenio da je rast srpske ekonomije najveća promena na zapadnom Balkanu i najbrži način daljeg ekonomskog rasta je kroz izgradnju različitih izvora energije, kao i zajedničkog angažmana u jačanju energetske infrastrukture i partnerskog odnosa u energetskoj tranziciji i borbi sa klimatskim promenama.

Mihajlović je na kraju poklonila ambasadoru Godfriju tradicionalne srpske proizvode koje su izradile žene u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju zajedno sprovode Etno-mreža i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari