Mihajlović i Gojković: Treba preduzeti sve mere na zaštiti predsednika Srbije

Ostavite komentar

  1. Paljenje Rajhstaga (nem. Der Reichstagsbrand) je naziv za podmetnuti požar državnog parlamenta Nemačke u Berlinu dana 27. februara 1933. godine.

    Nemački nacisti su paljenje zgrade državnog parlamenta iskoristili za potpuno preuzimanje vlasti i stvaranje sistema u kome je Adolf Hitler imao neograničena prava. Na licu mesta uhapšen je Marijus van der Lube, ali zločin paljenja nije dokazan.

    Paljenje najvišeg doma Nemačke protumačen je kao jedan od prekretnica u stvaranju nacističke Nemačke sa velikom političkim posledicama. Iste noći uhapšeno je oko 4.000 ljudi, uključujući komunističke poslanike i rukovodioce, a dan nakon toga potpisana je Odredba za zaštitu naroda i države kojom su ukinuta osnovna građanska prava. Ovime su osnovna građanska prava, garantovana Vajmarskim ustavom, bila van snage što je otvorilo put progonu političkih protivnika.[1] Ovaj događaj je bio odlučijući u stvaranju nacionalsocijalističke diktature.

Ostavite komentar

Politika

Kakve su trenutno cene u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Grčkoj i na Kipru: Od lubenice, do piva, ribe, ležaljki 10

Nenad Čanak tvrdi da Rusija planira ubistvo Vučića i rat na Balkanu, za pritiske na predsednika Srbije zadužen i Dodik (VIDEO)

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina okrenuo se protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi se izvršio pritisak da Srbija sankcije zbog agresije na Ukrajinu Rusiji ne uvede, naveo je tokom gostovanja za sarajevski FACE TV lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, koji je više puta izneo tvrdnju da Rusija preko svoje agenturne mreže u Srbiji hoće da ubije predsednika Srbije čak i ako se okrene od Zapada ka Rusiji, jer im je "nepouzdan partner".

Naslovna strana

25. jun 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.