Mihajlović: Moramo imati jasniji stav prema ratu u Ukrajini, verujem da će nova Vlada biti snažnija 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je da je od toga kada će biti formirana nova Vlada važnije kakav će biti njen program i njeni ciljevi.

Mihajlović je, gostujući na televiziji Insajder, rekla da očekuje da Vladu vode obrazovani ljudi sa znanjem, iskustvom i željom za efikasnijim radom i da od toga zavisi hoće li ona biti njen deo.

„Svi bismo voleli što pre da se formira Vlada, ali najpre mora da se završi izborni ciklus, da dobijemo parlament, jer je to najvažnije, pa da se onda razgovara o koalicionom partnerima, mandataru. Važnije od toga kada će biti formirana, jeste kakav je cilj te Vlade, kakvu poruku šalje, kakav će biti ekspoze i program. Moj stav je i da ćemo morati da imamo jasniji stav prema ratu u Ukrajini, da budemo racionalni i da gledamo u budućnost, nemamo vremena da gledamo u prošlost, jer se svet menja“, izjavila je ministarka.

Ona je uverena da će nova Vlada biti „snažnija“ od trenutne, koja, prema njenim rečima, nije bila ni dovoljno „efikasna“. Mihajlović je navela i jedan od uslova za njen pristanak da uopšte razgovara o svojoj poziciji u budućoj Vladi.

„Razgovori o kadrovskim rešenjima su dvosmerna ulica. Za mene je najvažnije da vidim koji su ciljevi Vlade, a s obzirom na to da nas čeka teško vreme, verujem da ćemo imati snažniju Vladu od trenutne, jer nije bila dovoljno efikasna i snažna. Baš zato što sam deo ove Vlade, s punim pravom govorim o tome da smo mogli i više da uradimo da smo u svim resorima imali najbolje i najobrazovanije ljude sa znanjem i iskustvom. Jedan od uslova da li ću uopšte razgovarati o učešću u narednoj Vladi jeste da li smo spremni da menjamo energetiku ili ne. Ako nismo, onda to nije mesto za mene“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da je u Srpsku naprednu stranku ušla sa željom da pomogne i učestvuje u promenama, kao i da je potrebno da se o svim temama razgovara.

„Jesam deo političke partije, ali imam svoje mišljenje i svoj stav. U nekim slučajevima, kao što je bila izjava za novine, a ne intervju, onda krenu napadi pojedinaca koji samo gledaju šta ja radim i to traje godinama. Mislim da je svima potrebno više empatije i razgovora da bismo donosili bolje odluke. Ja nisam neko ćuti, posebno za stvari koje ne mislim da su dobre. U SNS sam ušla 2010. godine sa blizu 20 godina radnog staža, sa iskustvom, znanjem i zvanjem doktora nauka da pomognem i da učestvujem u promenama, a ne da preko stranke gradim karijeru ili razvijam privatni biznis“, rekla je Mihajlovićeva.

„Pravo na abortus je osnovno ljudsko pravo, ne smemo da dozvolimo da bude ugrožen nečiji život“

Kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović izjavila je da će reagovati uvek kada su ugrožena prava žena i istakla da je pravo na abortus osnovno ljudsko pravo.

„Pravo svake žene je da odlučuje o svom zdravlju i o tome da li i kada želi da rodi. To je osnovno ljudsko pravo. Da muškarci rađaju, onda bi pravo na abortus sigurno bilo zagarantovano ustavima i zakonima u celom svetu. Ovde je reč o zdravlju žena, ne smemo da dozvolimo da, kao u Poljskoj, bude ugrožen nečiji život. Poražavajuće je da žene u SAD danas imaju manja prava nego njihove majke“, rekla je Mihajlović, a navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Ona je potvrdila reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se zakon koji reguliše pitanje abortusa u Srbiji neće menjati.

„Reagovala sam jer smatram da je to osnovno ljudsko pravo i uvek ću reagovati bez obzira na napade i neprimerene komentare. Neću da prećutim kada bilo ko vređa žene koje se bore za ljudska prava. Oni koji žene koje se bore za ljudska prava nazivaju kravama koje muču, ne zaslužuju ni da razgovaraju o toj temi, niti da budu deo javne političke scene“, izjavila je Mihajlovićeva gostujući na televiziji Insajder.

„Država se mesecima priprema za zimu, uradićemo sve da budemo energetski stabilni“

Mihajlović je rekla i da će država uraditi sve što je u njenoj moći da obezbedi dovoljne količine energije i energenata za privredu i domaćinstva za narednu zimu, kao i da neće biti restrikcija i nestašica.

„Srbija se mesecima sprema za predstojeću zimu, sve vreme radimo na tome da obezbedimo dovoljne količine energenata za 60, a verujem da ćemo uspeti i za 90 dana. Znamo šta je teška zima, pamtimo i 1999. godinu i restrikcije i zato radimo sve što je u našoj moći da imamo dovoljno energije i energenata, pritom razmišljamo i o tome šta sve može da se desi u drugim državama. Kritičnije od nabavke naftnih derivata i gasa, jeste pitanje električne energije koja će nas mnogo koštati. Mi sada uvozimo između 5 i 7 odsto od ukupne dnevne potrošnje, a zimi će to biti i više od 20 odsto. Delom je to zbog krize koja je globalna, a delom krivica onih koji su neodgovorno rukovodili Elektroprivredom Srbije“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je, kako se dodaje u saopštenju, a kada je reč o dugoročnim planovima nabavke gasa, rekla da će Srbija izgradnjom gasovoda Niš-Dimitrovgrad u septembru naredne godine imati mogućnost nabavke gasa od drugih dobavljača, čime će smanjiti svoju zavisnost od ruskog gasa.

„Pregovaramo sa Ministarstvom energetike Azerbejdžana o ceni i količinima koje bismo mogli da kupujemo od njih, takođe imamo mogućnost nabavke sa LNG terminala u Grčkoj“, izjavila je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari