Mihajlović: Poseta ruskog zvaničnika ništa dobro ne bi donela, Rusija ugrozila teritorijalni integritet Ukrajine 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Podpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva Zorana Mihajlović rekla je da ne razume zašto je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov iznenađen njenom izjavom koja se odnosila na otkazivanje njegove posete Srbiji, dodajući da bi poseta visokog ruskog zvaničnika u ovom trenutku bila loša po Srbiju te da je Rusija ugrozila teritorijalni integritet Rusije.

Pojedini srpski mediji danas su preneli izjavu koju je Lavrov dao za ruske medije a u kojoj je kazao da je „Mihajlović dala veoma čudnu izjavu, da nisu hteli da me vide tamo u Beogradu, kao da sam se ja sam pozvao.“

– Ona je dalje rekla da ako Lavrov kaže da je prijatelj Srbije, nije trebalo ni da pomisli da dolazi kod nas kada smo pod pritiskom da uvedemo sankcije Rusiji – rekao je ministar u intervjuu za NTV, preneli su srpski mediji.

On je dodao da veruje da se Mihajlović vodila logikom „Ako si prijatelj, nemoj da dolaziš kod nas, jer će tvoja poseta iritirati Zapad“.

Reagujući na ovu izjavu Zorana Mihajlović je saopštila da je „uverena da je gospodin Sergej Lavrov isuviše iskusan diplomata da bi ga začudila bilo koja moja izjava, pa i ova vezana za njegovu otkazanu posetu Srbiji“.

– Ne znam šta je čudno u činjenici da se Srbija, kao evropska zemlja, nalazi pod velikim pritiskom Evrope i čitavog Zapada samo zato što je jedina zemlja Evrope koja se nije pridružila sankcijama Rusiji i ruskim zvaničnicima. Srbija je pod pritiskom EU i čitavog Zapada ne zato što je nešto loše uradila, već naprotiv, zato što kao prijatelj pruža ovu vrstu podrške Rusiji, zemlji koja je ugrozila teritorijalni integritet jedne druge suverene zemlje – Ukrajine. I samo politički laik ne vidi da u ovim okolnostima poseta jednog od najviših funkcionera Rusije, našeg prijatelja, Srbiji ništa dobro ne bi donela. A znam da šef ruske diplomatije nikako nije politički laik, izjavila je Mihajlovićeva.

Izjavu oko koje je nastao „spor“ Mihajlović je dala pre nekoliko dana nakon što je poseta ruskog zvaničnika otkazana.

– Sama najava posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova bila je komplikovana za Srbiju i za predsednika Aleksandra Vučića. Trudimo se da opstanemo u energetskom, finansijskom i političkom smislu u trenutku koji je zaista težak i mislim da nam je najmanje potrebno da se preko naših leđa rešavaju svetska pitanja“, objasnila je Mihajlović.

Ona je podsetila da se neretko može čuti kako su Srbija u Rusija najveći prijatelji.

– Ako su nam prijatelji, pošto govore da jesu, onda nije trebalo da planira dođe u ovom trenutku, da ne idem u onu krajnost da kažem da je trebalo da nas zamole da im uvedemo sankcije. Mislim da je dobro što ruski ministar sada nije došao u posetu Srbiji, i moramo da razmislimo o našem putu dalje, a Srbija se jasno opredelila za put ka EU, što je rekao i predsednik Vučić“, rekla je Mihajlović za Juronjuz, upitana da prokomentariše otkazivanje posete Lavrova.

Poseta je otkazana nakon što su susedne zemlje zabranile prelet aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari