Mihajlović: Ne dolazi u obzir da priznamo aneksiju, strašno je šta Putin radi svom narodu 1Zorana Mihajlović Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da odluka Rusije da pripoji četiri ukrajinske oblasti predstavlja ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i kršenje međunarodnog prava i da Srbija ne priznaje rezultate referenduma koji su organizovani, saopštilo je ministarstvo.

„Mi smo se kao država, i Vlada i predsednik Srbije, jasno opredelili da smo protiv ugrožavanja teritorijalnog integriteta jedne nezavisne države. Ne dolazi u obzir da priznamo aneksiju. Strašno je šta predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin radi svom narodu, zaustavlja i uništava budućnost, i ne samo to, već je pogazio slavnu borbu Rusa u Drugom svetskom ratu, kada su se borili za slobodu protiv nacizma, a ne za osvajanje teritorija“, rekla je ona.

„Od početka napada Rusije na Ukrajinu, Srbija podržava teritorijalnu celovitost i suverenitet Ukrajine, ne samo zato što branimo svoj teritorijalni integritet u međunarodnim organizacijama, već zato što je sve drugo suprotno međunarodnom pravu. Referendumi koje je organizovala Moskva su nezakoniti, nemaju legitimitet i Srbija ne priznaje rezultate, niti će priznati promenu granica i aneksiju dela Ukrajine“, rekla je potpredsednica Vlade, odgovarajući na pitanja novinara u Boru, gde je govorila na svečanosti povodom Dana grada.

Ona je istakla da u momentu kada je neophodno raditi na prekidu sukoba i mirovnim pregovorima, odluka Rusije da protivpravno pripoji 15 odsto teritorije jedne nezavisne i suverene zemlje predstavlja korak dalje ka eskalaciji sukoba, produžetku rata i produbljivanju krize na čitavom kontinentu.

„Nije nimalo čudno što nas pitaju kada ćemo uvesti sankcije Rusiji, to nas pitaju zemlje Evrope, jer smo i mi u Evropi. Ovaj rat nije kao drugi koji se dešavaju svake godine u svetu, ovo je korak do svetskog sukoba, a kada se nalazimo pred takvim događajem, onda treba kao i pred Prvi i pred Drugi svetski rat jasno da kažemo svoj stav i verujem da ćemo uskoro biti još jasniji“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari