Milan St. Protić o aplikaciji Kosova u SE: Ako uspe, to će značiti da su zapadne sile orkestrirale ceo proces 1foto FoNet TV FoNet

Milan St. Protić, bivši ambasador Srbije u Americi za Danas kaže da će sve oko aplikacije Kosova za članstvo u Savetu Evrope biti jasnije kada se vidi reakcija Beograda i da li će Kosovo u tome uspeti.

Da li je aplikacija Kosova mogla da se desi bez znanja Beograda i da li je to dil predsednika Srbije za produžetak biravka na vlasti, St. Protića, koji za Danas kaže da je sada teško sagledati pozadinu ovih dešavanja.

– Nešto više će se znati na osnovu reakcije Beograda i biće jasno da li je urađeno s prećutnom saglasnošću Beograda ili ne. Najenergičnija reakcija Beograda bi bila istupanje Srbije iz SE. Mislim da se to neće dogoditi. Mislim da će vlasti u Srbiji čekati da se završi glasanje i da se vidi da li je Kosovo zaista primljeno. A do tada će još proći vremena – navodi on.

On pretpostavlja da do tada vlasti u Beogradu neće preduzimati nikakve korake, „osim otpriznavanja za koje ne vidi smisao i koje ne vodi ničemu jer su ključne zemlje priznale Kosovo i nema nikavih izgleda da te odluke promene“.

– A da li će neke zemlje u Africi ili ne znam gde da otpriznaju to nema nikakavog suštinskog značaja osim što ove zapadnjake nervira ne znam zašto – navodi St. Protić.

On ne isključuje mogućnost da je to probni balon Beograda da vidi kakava će biti rakcija javnosti na neko takvo glasanje, ali dodaje da je nemoguće sada pogađati šta se krije iza zatvoremih varta i o čemu se i kako pregovara sa predstavnicma EU i SAD.

– Pretpostavka je da je Beograd u najmanju ruku bio obavešten, a jeste bio obavešten o tome, i sve govori u prilog pretpostavci da se nešto iza brega valja. Ne bih isključio da je to bila tema prethodnih razgovora koje je prvi čovek Srbije imao u Berlinu, Beogradu a verovatno i sad u Briselu. Indikativno je da Kurti nije bio na večeri, a sutradan je podneo zahtev za učlanjenje u SE. S moje tačke gledišta, to mu je bila velika greška i ne ide u korist onoga što, bar verbalno, zastupa – ukazuje St. Protić.

 

Ko stoji iza svega, prema njegovim rečima znaće se ako Kosovo postane članica SE.

– Ako uspe, to će značiti da su zapadne sile orkestrirale ceo proces, jer zapadne sle imaju moć da u Parlametranoj skupštini SE obezbede kad treba dvotrećinsku većinu, a posebo kad Ruska Federacija sad nije tu. Ako Kosovo propadne onda će to biti inicijativa koja se slupala kao mnoge druge – navodi naš sagovornik.

On ukazuje da kada kaže probni balon misli na stolicu Kosova u UN jer je to, kako navodi, ključna stvar.

– Nije pitanje da li će Srbija da prizna Kosovo ili ne, nego da li će Kosovo da dobije stolicu u UN. U ovom trenutku vrlo je teško pretpostaviti da će Rusija u SB UN namignuti i pustiti da Kosovo uđe u članstvo bez saglanosti Srbije. Jer bi to značilo da Rusija i zapadne sile zajedničkim naporima dozvoljavaju ulazak Kosova u UN. To u ovom trenutku nije realno. Sada Srbija više odlučuje o sudbini Kosova nego ikad ranije, na jedna čudan način, ali je tako. Zato hajde da sačekamo i da vidimo šta će biti sa SE, pa posle da zaključujemo, a ključna stvar će biti reakcija Beograda ako do toga dođe – zaključuje naš sagovornik.

Kako dodaje, da je bilo pameti u ovoj zemlji bi se još od 2000. napravio sporazum da u istom trenutku kada Kosovo dobije stolicu u UN Srbija postaje punopravan članica EU i u tom bi slučaju svi dobili ono što im je najbitnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.