Milan St.Protićfoto: FoNet Milica Vučković

Jedino što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da uradi posle Banjske jeste da ih sve pohapsi, što pre izvede pred sud i da smeni pet čelnih ljudi bezbednosnog sistema, izjavio je istoričar Milan St. Protić u intervjuu za „Vreme“.

„Da je to uradio u prvih par dana posle Banjske Vučić bi bio u odličnoj poziciji – zatvorio bi priču bez ikakavih pritisaka, pokazao bi da razume šta se desilo“, rekao je Protić.

On je uveren da bi čak i javnost u Srbiji pozdravila takve poteze Vučića kao čoveka koji radi ono što mora da se uradi, smenjuje funkcionere preko noći.

„Baš ih briga kako se zove ministar unutrašnjih poslova ili načelnik obaveštajnih službi.To su ionako jedinke bez ličnosti“, ocenio je Protić.

On je rekao da bez obzira da li je Vučić znao ili nije znao za Banjsku on deluje kao nepouzdan čovek.

„Jer, ako nije znao, to znači da postoje sile unutar sistema koje ne kontroliše.Ako jeste znao, onda je on izvor nestabilnosti.Verujem da je to sada najveći problem koji mora da rešava“, rekao je Protić.

Upitan po čemu zaključuje da je Vučić u problemu, Protić je odgovorio da se „stvari menjanju makar u retorici“.

„Mislim na Rezoluciju Evropskog parlamenta i posetu predstavnika Kvinte. Vučić je pokušao da nađe prostor za manevrisanje odlaskom u Peking, tamošnjim viđanjem sa Putinom. Šalje poruku da ima alternativa i da ne zavisi sasvim od Zapada. Ne znam koliko će to biti efikasno. Uz izbore koji dolaze njegova pozicija biće teža. Ne bih mu sada bio u koži“, rekao je Protić.

On je ocenio da je Vučić sada pod većim pritiskom nego što je ikada mogao da zamisli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari