Milenković: Bojkot - ne da se oslabi Vučić već raskrinka ludilo u kome živimo 1Foto: Printscreen/ N1

Glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković izjavio je u Novom danu da suština neformalne grupe Samoodbrana nije stvaranje političke stranke ili pokreta, objašnjavajući da je reč o grupi pojedinaca koja je odlučila da založi svoj ugled i čestitost kako bi „ohrabrila ljude da budu slobodni“.

Milenković je rekao da je grupu ljudi okupila želja da pokušaju da se vrate teme društvenog uređenja, funkcionisanja institucija, situacija u kulturi i obrazovanju kako bi svakodnevni život građana bolje funkcionisao.

„Da bi sačuvali zdrav razum u ovom društvenom kontekstu i svakodnevnici koja je prepuna nastranosti i ludila“, kaže on.

Prema rečima Milenkovića, neminovno je da se teme, koje navedena grupa pokreće, dešavaju u političkom kontekstu, ali da sama suština nije politička.

„Mi smo odlučili da, kao pojedinci sa svojim biografijama, založimo ugled i čestitost da ohrabrimo ljude da budu slobodni. Da pokušamo da ovo društvo učinimo makar mrvicu plemenitijim, makar mrvicu nade da damo ljudima da će jednom stvarno moći na izborima da se bira odgovorna vlast koja će snositi posledice za ono što čini“, kaže Milenković i ponavlja da ne treba niko od njih da očekuje izbornu listu jer toga, kako kaže, sigurno neće biti.

Odgovarajući na pitanje o odnosu elite prema vlasti, Milenković kaže da je važno šta najumnije glave u društvu misle.

Dodaje da u autorskom tekstu predsednika Srbije postoji nerazumevanje odnosno Milenković kaže da se ne radi o tome da li elita treba nekoga da podrži „ma kako neko bio nesrećan što ga ne vole svi“.

„Radi se o tome da političari ne razumeju da je njihova odgovornost da podržavaju elitu. Ako je stvarno elita, ako imate vrhunske stručnjake u nečemu, onda morate iskazati strahopoštovanje, a ne da ga prezirete zato što je kritičan prema vama. To znači da vi onda ne razumete zašto mi vas plaćamo“, rekao je Milenković.

Političari, dodaje on, ne razumeju šta je njihov posao – misle da je njima izbornim rezultatom dato da rade šta hoće.

Komentarišući mogućnost bojkota izbora od strane većeg dela opozicije, Milenković naglašava da je on apsolutno za tu opciju.

„Zato što mora da se prekine ta simulacija da stvari funkcionišu. Za mene nije bojkot da oslabi (Aleksandra) Vučića. Mora se učiniti besmislenim, mora se raskrinkati to foliranje da stvari funkcionišu. Mora da se raskrinka bezumnost, ludilo u kom živimo“, smatra on.

Milenković dodaje da bojkot možda nije koristan za mnoge, ali ističe da je za njega to najrazumnije.

„Pustiš da igra sam utakmicu i da mu dve lopte daš – jednu loptu (Nenad) Čanak, (Čedomir Jovanović) Čeda i ovi okolo što kao simuliraju, da igraju, driblaju, daju golove… Ako ništa, i oni, ali pre svega mi ćemo znati da to nije bila utakmica“, kaže on.

Milenković smatra da treba „onemogućiti laž da su se desili demokratski izbori“.

„Moramo biti oslobođeni ovog otrova kojim smo kontaminirani, inficirani, koji nam se ubrzgava na zenice, na pore nam se godinama ubrizgava otrov neukusa, prostakluka, nasilja, pohlepe, gramzivosti, koji se alibira izbornom voljom“, zaključuje Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari