Milica Đurđević Stamenkovski: Nova takozvana „tiha većina“ SNS i Đilasa blokira parlament 1Foto FoNet Aleksandar Barda

„Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije potvrdio je nepisano pravilo Srpske napredne stranke da što je funkcija koju član SNS obavlja – veća, odgovornost koju pokazuje prema njoj je – manja. A ovde imamo situaciju tipičnog antiskupštinskog ponašanja predsednika Skupštine. To je redak primer u uporednom iskustvu evropskih država“, kaže za Danas Milica Đurđević Stamenkovski, komentarišući Vladimira Orlića da su Dveri, Zavetnici, NADA i Narodna stranka antidržavna snajper koalicija.

Prema njenim rečima, ipak, od svega toga mnogo je važniji politički aspekat koji se tiče aktuelnog trenutka. Prvo, ko treba da se bavi ovim pitanjem od najvišeg državnog značaja, ako ne Narodna skupština?

„Drugo, nova takozvana „tiha većina“ koju čine SNS i Đilasov stranke vrše klasičnu institucionalnu blokadu, jer sprečavaju debatu o Kosovu u Skupštini. I treće, Orlić trabunja o procedurama, a suština je da Vučić i Đilas Narodnu skupštinu Republike Srbije trenutno drže kao taoca. Dok Vučić vodi kampanju na terenu, Đilasa je uposlio da sa medija napada državotvornu opoziciju za račun SNS. I jedni i drugi doslovce beže od polemike i od istine“, napominje šefica poslaničkog kluba Zavetnici.

Da postoji trunka nacionalne i državne odgovornosti, kako kaže, SNS i SPS bi sami zakazali sednicu Skupštine. Umesto toga, Orlić papagajski priča samo o nedovoljnom broju potpisa za odbranu države. To je dobro opisano u onoj Njegoševoj „Čega se pametan stidi…“

„Antidržavno ponašanje Orlića imaće za posledicu produbljivanje krize u Srbiji, a jedino rešenje su izbori, jer ovo što sada rade SNS i SSP je klasična prevara naroda“, poručuje Stamenkovski.

I Predrag Marsenić, poslanikNovog DSS-a kaže da je orkestrirana kampanja vlasti protiv državotvorne opozicije iz dana u dan sve glasnija, prizemnija i primitivnija.

„Služe se gomilom laži i manipulacija, a sve u cilju skrivanja odluke Aleksandra Vučića da prihvati francusko-nemački plan kojim Srbija priznaje nezavisnost Kosova. U osnovi svega je strah, ali ne od gubitka Kosova, već od gubitka vlasti jer je jasno da za prihvatanje ovog plana nemaju ni legitimitet niti podršku većine građana Srbije“, kaže Marsenić.

Poručuje i da vlast može da napada patriotsku opoziciju koliko hoće.

„Ali potencijalnu izdaju i kršenje Ustava ne mogu sakriti. Neće proći, jer Kosovo je Srbija. Ne damo“, zaključuje poslanik Novog DSS.

Predsednik parlamenta Srbije Vladimir Orlić optužio je Dveri, stranku Zavetnici, koaliciju NADA i Narodnu stranku da žele samo „pozorište za sebe“i nazvao ih je „antidržavnom snajper koalicijom“. Njihov jedini cilj je rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Optužio je deo opozicije da izgovaraju „laž do laži“ u vezi s kosovskom politikom predsednika Srbije Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari