"Milica Zavetnica ušla na Kosovo - patriotska tragikomedija": Sagovornici Danasa o noćnoj akciji šunjanja Đurđević Stamenkovski 1Foto: Mreža Iks/Милица Ђурђевић Стаменковски

Milica Đurđević Stamenkovski (Milica Zavetnica) objavila je u petak uveče na društvenim mrežama da je preko šume prešla granicu i ušla na Kosovo.

Milica Zavetnica napisala je velikim slovima: Ušla sam na Kosmet, uz fotografiju, na kojoj se vidi kako stoji u mraku i drži iznad glave spojena tri prsta.

„Godinama mi blokiraju ulazak na KiM pod izgovorom da im narušavam ‘ustavni poredak’. Za mene je važno da branim ustavni poredak moje države. Mislili su da će me i večeras zaustaviti, ali kao što sam rekla – ko zna cilj, taj zna i put, makar bio kroz šumu. Pozdrav iz sela Rečica!“, napisala je Milica Zavetnica.

Da li je ovde reč o aktivizmu, egzibicionizmu, dobrom ili lošem političkom marketingu?

Sagovornici Danasa ne osporavaju pravo na izražavanje i slobodu prilikom pokušaja prenošenja političkih poruka, ali gotovo jednoglasno ocenjuju potez šefice Zavetnika kao površan i bez jasnog smisla i cilja.

"Milica Zavetnica ušla na Kosovo - patriotska tragikomedija": Sagovornici Danasa o noćnoj akciji šunjanja Đurđević Stamenkovski 2
foto FoNet/Medija centar

– Kao aktivistkinja, ja ne mogu da ne podržim čin političkog aktivizma, ali mora biti jasno šta se poručuje i šta je poenta delovanja. Naravno, važno je da akcija ne ugrožava bilo koga – kaže za Danas Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno.

Pretpostavljam da je to vid promocije sopstvenih ideja, dodaje, ma kakve one bile.

– Meni izgleda prilično bizarno šunjanje kroz šumu i nisam sigurna kakva je poruka poslata i kome tačno – zaključuje naša sagovornica.

"Milica Zavetnica ušla na Kosovo - patriotska tragikomedija": Sagovornici Danasa o noćnoj akciji šunjanja Đurđević Stamenkovski 3
Foto: Z. S. M.

Milica Zavetnica i njen otužni performans

Da svako ima pravo da sam odredi šta smatra ličnim uspehom, ne spori Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana.

– U to ne želim da se mešam niti da bilo šta osporavan. Ali iskreno verujem da ni Srbi ni Albanci ne zaslužuju perspektivu šunjanja po šumama i alternativnim stazama već miran i dostojanstven suživot – kaže Grbović za Danas.

Da bismo do toga došli svi moramo da pružimo lični doprinos, napominje, pre svih ostalih to moraju da čine političari odgovornim delovanjem i porukama koje ne podstiču mržnju i netrpeljivost.

Milica Đurđević Stamenkovski svojim najnovijim otužnim performansom u vezi sa Kosovom, potvrdila je, po ko zna koji put, da tzv. Zavetnici rade za režim – kaže za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Dok Vučić nije ukinuo srpske strukture koje su branile sever Kosova (2015-16), ističe, Srbi iz tog dela naše zemlje kao i oni iz njenog ostatka (centralna Srbija i Vojvodina), uključujući i političare, slobodno su prelazili administrativnu liniju.

– Unutrašnji deo severa Kosova (a to je preko 99 posto njegove teritorije) bio je pod punom kontrolom srpskih institucija, dok su pripadnici prištinskih snaga bile prisutne samo na dve tačke na administrativnoj liniji – ističe sagovornik Danasa.

Kako dodaje, oni su samo tu mogli da izazivaju izvesne probleme ali to nije bilo od značaja jer je postojala funkcionalna mreža alternativnih puteva koja je spajala centralu Srbiju sa severom Kosova.

"Milica Zavetnica ušla na Kosovo - patriotska tragikomedija": Sagovornici Danasa o noćnoj akciji šunjanja Đurđević Stamenkovski 4
Foto FoNet Milica Vucković

Doprinos izbornom uspehu lažne BIA opozicije

Posledica Vučićevog nacionalno pogubnog, kvislinškog delovanja, jeste to da je sve rečeno poništeno, odnosno da je i sever Kosova okupiran od strane Albanaca, dodaje.

– Umesto da tzv. Zavetnici to otvoreno kažu i jasno osude Vučićevu, sa ustavnog stanovišta a ne samo kolokvijalno rečeno, veleizdaju, oni tvrde da brane ustavni poredak tako što se njihova predsednica šunja po šumama uz administrativnu liniju – napominje naš sagovornik.

Pri tome i tako nešto je, kaže dalje, kao doprinos izbornom uspehu lažne BIA opozicije, sigurno dogovoreno između Vučića, Kurtija i njihovih zapadnih mentora.

– Radi se samo o novoj epizodi naše „patriotske“ tragikomedije, dok njene aktere koji se pozerski busaju u srpska prsa, zapravo nije briga za sudbinu našeg naroda na Kosovu i Metohiji kao i za odbranu teritorijalnog integriteta države Srbije – zaključuje Anđelković.

Pre nego što je „ušla na Kosmet“, u petak u kasnim večernjim satima, Milica Đurđević Stamenkovski je uživo gvovorila na Fejsbuku iz sela Rastelica u opštini Kuršumlija, stotinak metara od administrativne linije između Srbije i Kosova i najavila da će je preći.

Đurđević je kazala da u tom selu više nema Srba, a „albanski ekstremisti redovno upadaju u to selo prelazeći administrativnu liniju, radi seče šume i pljačke imanja“ i upozorila „na pretenzije velikoalbanskog nacionalizma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari