Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nameravao je da uz rusku podršku, tokom aneksije Krima, krene u otcepljenje Republike Srpske. U tome ga je sprečio premijer Srbije Aleksandar Vučić, tvrdi Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.

Međutim, Dodik u izjavi za Danas kaže da ništa od Veberovih tvrdnji nije tačno i da bi „taj gospodin trebalo da prestane sa lažima“.

– Verujem da je gospodin Veber informisan, ali je ovoga puta promašio sve, jer je sve što je rekao spin i podvala. Ne mogu da verujem da je i Danas pao na te gluposti. Republika Srpska naravno da ima svoj koncept i ona će shodno proceni koju imamo krenuti u tom smeru. Ali naš primarni cilj je da pojačamo autonomiju RS i to je čista priča – kaže Dodik i napominje da je sve to deo histerije koja se na Zapadu pravi oko Rusije i Krima, a zaboravlja se da je Krim sasvim legitimno sproveo referendum i kasnije doneo odluku o pristupanju Rusiji.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje Vebera da je u nameri da otcepi Republiku Srpsku iz federacije BIH računao na podršku Rusije, predsednik RS ističe da priče o otcepljenju nisu tačne, ali je tačno da je on uvek imao dobru saradnju sa Rusijom. Naveo je i da iduće nedelje putuje u tu prijateljsku zemlju kako bi ojačao saradnju. Dodik, međutim, nije želeo da odgovori o kakvoj vrsti saradnje je reč. Predsednik RS negira i Veberove tvrdnje da ga je u nameri da krene u otcepljenje Republike Srpske i ostvarenje dugo najavljivanog plana sprečio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„To pitanje u našim razgovorima nije bilo na dnevnom redu, iako je status Republike Srpske stalna tema“, napominje Dodik za Danas. Veber, jedan od autora studije „Zapadni Balkan i ukrajinska kriza – promenjena igra za politiku EU i SAD“, istakao je za radio Slobodnu Evropu da su on i njegov kolega Kurt Basojner tokom izrade studije slučajno naišli na informaciju da je Dodik nameravao da krene u otcepljenje RS i da je za tu nameru „znao ceo zapadni diplomatski kor.“

„U tim informacijama se otkriva da je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, na početku ruske aneksije Krima zvao Aleksandra Vučića, premijera Srbije, i da je hteo ozbiljno da iskoristi tu situaciju da krene u sprovođenje onoga čime godinama preti, ali da ga je premijer Vučić u tome sprečio“, rekao je Veber, dodajući da mu te informacije deluju ubedljivo jer je Vučić više puta pokazao da Vlada Srbije ne deli poziciju Dodika.

Ruska podrška

Veber je za radio Slobodnu Evropu naveo i da mu „nije jasno“ da li je Dodik imao rusku podršku za taj korak i da mu teza da je Moskva planirala da u trenutku aneksije Krima otvori još jedno žarište – i to ne u Moldaviji, Pridnjestrovlju ili Gruziji nego u Republici Srpskoj, „nije uverljiva“. „Pre bih rekao da je Dodik verovao da će imati rusku podršku“, rekao je Veber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari