Miloš Vučević formalno predsednik naprednjaka? 1Miloš Vučević Foto: FoNet/Zoran Mrđa

 Male su šanse da se Skupština Srpske napredne stranke održi tokom ovog meseca, kako je ranije najavljivano, kažu za Danas izvori bliski ovoj partiji.

Kako nam je rečeno, Skupštini naprednjaka trebalo bi da prethode i unutarstranački izbori na svim nivoima, pa je teško očekivati da je izvodljivo da se sve spakuje u ovaj mesec.

Odgovor na pitanje kada će se naprednjaci nadmetati među sobom, nismo dobili od Miloša Vučevića, potpredsednika Glavnog odbora naprednjaka, koji je i najavio mogućnost održavanja Skupštine u decembru prošle ili januaru ove godine.

Vučević je naime u oktobru 2020. na dan proslave rođendana stranke rekao da će skupština ili veliki kongres najverovatnije biti održan u decembru ili januaru ako epidemiološki uslovi to dozvole i da većina članova želi da na stranačkom čelu ostane Aleksandar Vučić.

Tome će, kako je naveo, prethoditi unutarstranački izbori, od mesnih odbora, opštinskih i gradskih, do skupštine stranke koja bira Glavni odbor i Izvršni odbor.

Budući da predsednik naprednjaka već godinama najavljuje povlačenje sa te funkcije, Vučević je tim povodom rekao i da će se stranka potruditi da ga ubedi da ostane kapiten.

„Jer ne vidimo zašto da ne bude kapiten ako već donosi pobedu“, rekao je Vučević. Govoreći o promenama na nivou lokalne i izvršne vlasti, Vučević je rekao da je nakon izbora već promenjeno više od 50 odsto predsednika opština i gradonačelnika.

Izvori Danasa veruju da će se, osim epidemiološke situacije koja odlaže stranačke izbore, Skupština i partijsko glasanje verovatno tempirati tako da budu u funkciji podizanja stranačkih kapaciteta uoči glasanja građana najavljenog najkasnije za april 2022. Sagovornici Danasa smatraju da će se verovatno „praznik stranačke demokratije“ iskoristiti kao deo izborne kampanje a unutarstranačko nadmetanje naprednjaka biće osnova za biranje najpogodnijih kadrova za vanredne parlamentarne izbore.

Kada je reč o promeni na mestu predsednika SNS, izvori Danasa iz ove stranke, ali i oni koji dobro poznaju njeno funkcionisaje, kažu da će promena biti samo formalna i da se suštinski ništa neće promeniti čak i ako se dogodi da se Vučić povuče sa mesta njenog lidera.

Konce će i tada povlačiti on preko predsednika Izvršnog odbora, tvrde naši sagovornici.

Miloš Vučević formalno predsednik naprednjaka? 2

Tu funciju sada obavlja Darko Glišić, koji se pokazao kao poslušan kadar, koji bi mogao da opstane na tom mestu. Kako objašnjavaju, eventualnim odlaskom Vučića neće doći do pravog transfera partijske moći na novog predsednika, kao što se to dogodilo nakon što je Tomislav Nikolić otišao sa čela stranke i prepustio je Vučiću.

Prema spekulacijama naših sagovornika, Vučića bi na mestu predsednika partije mogao da zameni „čovek od njegovog najvećeg stranačkog poverenja i poslušnik Miloš Vučević“. Kako objašnjavaju, ko će to zaista biti niko ne zna osim Vučića, a Vučević je u prvi plan izbio nakon sukoba Vučića sa potpredsednikom Nebojšom Stefanovićem, koji je jedno vreme važio za novog predsednika SNS. Sada, kako kažu naši sagovornici iz SNS, malo ko u partiji očekuje Stefanovića na tom mestu.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je u maju ove godine najavio da će se do kraja 2020. povući sa čelne funkcije u Srpskoj naprednoj stranci, što nije bio prvi put da Vučić najavljuje odlazak sa čela SNS.

„To ćemo ove godine da završimo. Pomerila nam je sve korona, ali ćemo svakako to ove godine da završimo“, rekao je Vučić prošle godine, dodajući da se „nada da neće biti kandidat“ na izborima za predsednika Srbije koji su planirani za 2022. godinu.

Povlačenje sa vrha SNS Vučić je prvi put pomenuo 2017, kad je povlačenje oročio za 2019.

„U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za početak 2019, kad planiram da izaberem naslednika. Da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je Vučić u julu 2017. U oktobru 2019. Vučiću je postavljeno pitanje o tom njegovom obećanju, na šta je šef naprednjaka odgovorio potvrdno, ujedno pronalazeći u tome „zaveru“ televizije N1 protiv njega.

„To sam rekao i to će se dogoditi. Da vam ja kažem, znam ja šta je N1 želeo da čuje – kad ću ja da budem smenjen unutar SNS-a kao predsednik SNS-a, uskoro“, poručio je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.