Ministar Žigmanov: Srbima na Kosovu se sistemski krše građanska i politička prava 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov zatražio je danas u Ženevi od Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija da UNMIK izvesti o primeni standarda iz Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima na teritoriji Kosova.

Žigmanov je od tog tela tražio i da obavi uvid u stanje ljudskih prava na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Žigmanov danas i sutra pred Komitetom za ljudska prava UN u Ženevi predstavlja izveštaj Srbije o primeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

„Srbija istupa pred Komitetom u trencima kada se, na jednom delu teritorije naše države Srbi i drugi pripadnici nealbanskih zajednica, suočavaju sa institucionalnim i sistemskim kršenjem građanskih i političkih prava. Ova kršenja se odvijaju kroz etničku diskriminaciju u svim institucijama, kao i kroz uskraćivanje biračkog prava Srbima“, upozorio je Žigmanov.

Žigmanov je ukazao da je Srbija od predstavljanja prethodnog izveštaja 2017. godine postigla značajan napredak u realizaciji dobijenih preporuka i unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Tih sedam godina, kako je naveo, obeležili su reformski procesi – od izmena Ustava u oblasti jačanja nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa do zakonskog i strateškog okvira u oblastima zaštite ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari