Ministarski forum: Partneri EU, osim Srbije, obavezali se da pooštre primenu sankcija Rusiji 1Foto: FoNet/Evropski savet

Partneri Evropske unije sa Zapadnog Balkana, osim Srbije, obavezali su se na godišnjem Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova da pojačaju napore na primeni restriktivnih mera protiv Rusije i da spreče kršenje ili zaobilaženje tih sankcija, saopštio je danas Savet EU.

Na danas završenom dvodnevnom forumu u Tirani, na kojem su učestvovali ministri pravde i unutrašnjih poslova zapadnobalkanske šestorke, Češke, predsedavajuće Savetu EU, Švedske i Španije, budućih predsedavajućih, kao i evropski komesari za ta dva resora, bilo je reči o naporima na poboljšanju sprovođenja restriktivnih mera i inicijativa koje su odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine.

Ministri su razmenili mišljenja o bezbednosnim posledicama implikacijama ruskog rata protiv Ukrajine i merama preduzetim radi identifikacije i borbe protiv sve većih pretnji od kriminala koje proističu iz tog sukoba, saopšteno je.

Učesnici foruma su se složili da intenziviraju razmenu informacija, naročito preko Evropola, policijske agencije EU, kao i operativnu saradnju kroz Evropsku multidisciplinarnu platformu za borbu protiv pretnji od kriminala (EMPACT).

EU i njeni partneri sa Zapadnog Balkana su razgovarali i o tome kako da podrže Evrodžast, evropsku agenciju za pravosudnu saradnju, u njenom radu na poboljšanju koordinacije istraga i krivičnog gonjenja ratnih zločina i drugih najtežih zločina počinjenih u Ukrajini, i takve napore ukrajinskih vlasti i Međunarodnog krivičnog suda.

Predstavnici EU su još jednom ukazali da je Unija posvećena nastavku pružanja podrške vlastima zemalja Zapadnog Balkana u njihovim naporima u tom pogledu, navedeno je u saopštenju.

Ministri su na forumu takođe istakli potrebu da se pojačaju napori na sprečavanju i praćenju širenja ruskih dezinformacija u regionu, i složili se da postoji potreba da Zapadni Balkan nastavi da ulaže u sajber otpornost i zaštitu ključne infrastrukture.

EU i njeni partneri sa Zapadnog Balkana su razgovarali i o vanrednoj situaciji duž zapadnobalkanske migratorne rute, gde je od početka 2022. došlo do skoka broja ilegalnih migranata.

EU pozdravlja što su se partneri sa Zapadnog Balkana obavezali da će se brzo uskladiti sa viznom politikom EU, uključujući konkretno obavezivanje Srbije da ukine bezvizni režim sa nekoliko zemalja do kraja 2022. godine i prvi korak koji je tim povodom preduzela. Reč je o srpskom ukidanju bezviznog režima za građane Tunisa i Burundija.

Učesnici godišnjeg Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova EU i Zapadnog Balkana još jednom su potvrdili važnost kontinuirane posvećenosti i napora na jačanju nezavisnosti pravosuđa, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari