napad, hamas, izraelFoto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da među žrtvama sukoba u Izraelu, po dosad dostupnim zvaničnim podacima, nema državljana Srbije.

Državljanima Srbije koji se nalaze na teritoriji Izraela, sa boravkom ili u poseti, savetuje se da prate instrukcije nadležnih organa pozadinske zaštite, koje podrazumevaju boravak u propisnom javnom ili kućnom skloništu tokom raketnog napada, odnosno ostanak kod kuće ili u hotelskom smeštaju dok javna bezbednost ne bude osigurana.

Detaljne informacije i instrukcije mogu se pratiti na izraelskom Nacionalnom portalu za hitne situacije – National Emergency Portal.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo je napad na Izrael i stoji uz njegove građane u ovom teškom času, navodi se u saopštenju.

„Duboko saosećamo sa porodicama žrtava i najsnažnije osuđujemo svaki vid terorizma i nasilja. Odustajanje od nasilja je jedini put napred“, naveli su iz ministarstva.

Dodali su da sa pažnjom prate dešavanja u Izraelu i u kontaktu su sa ambasadom Srbije u Tel Avivu, kao i počasnim konzulom Aleksandrom Nikolićem, kako bi srpskim državljanima bilo omogućeno pružanje konzularne i svake druge vrste pomoći.

„Naši predstavnici u Izraelu u stalnom su kontaktu sa nadležnim izraelskim službama, o čemu redovno izveštavaju MSP. Takođe, u kontaktu su i sa grupama državljana Srbije koji turistički borave u toj zemlji, kao i sa našim državljanima nastanjenim u Izraelu, kojima se trude da pruže sve potrebne informacije i podršku“, navodi se u saopštenju.

Najmanje 100 ljudi je poginulo i 900 ranjeno od početka velikog napada islamskog ekstremističkog Hamasa na Izrael, javljaju izraelski mediji.

Palestinski mediji objavili su da od subote ujutru poginulo 160 Palestinaca i da je ranjeno više od 1.000.

Izraelska vojska je pokrenula operaciju „Gvozdeni mačevi“ kao odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari