Ministri glasali na referendumu 1Foto: Ana Milošević

Ministri Maja Popović, Siniša Mali, Marija Obradović, Tomislav Momirović i Darija Kisić Tepavčević glasali su danas na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa i pozvali građane da izađu i glasaju.

Ministarka pravde Maja Popović glasala je jutros u devet časova u opštini Vračar, saopštila je pres služba ministarstva.

Popović je pozvala građane da izađu na referendum u što većem broju i da daju podršku ustavnim promenama, a time i jačanju vladavine prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva.

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je putem svog Instagram naloga sve građane da izađu na referendum i obave svoju građansku dužnost pošto je glasao na biračkom mestu u Višoj poslovnoj školi u beogradskoj opštini Zvezdara.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović takođe je, pošto je glasala, pozvala građane koji imaju pravo glasa da izađu i glasaju, i poručila da je referendum oblik neposredne demokratije, kao i da „struka treba da bira“.

„Usvajanjem izmena, druge grane vlasti – izvršna i zakonodavna- neće imati veze sa izborima za treću granu vlasti u zemlji, čime se u potpunosti obezbeđujuje njena nezavisnost, što je i bio cilj donošenja novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Promene su važne radi nas samih, ne samo radi daljeg napretka Srbije na putu evropskih integracija“, istakla je Obradović.

Ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović glasao je u beogradskoj opštini Vračar, a u izjavi koju je objavio na svom Instagram nalogu pozvao je građane da izađu na referendum kako se, kako je rekao, ne bi ponovila 2009. i 2010 .godina kada su sudije „izbacivane na ulicu“ kao i kako bi se zaustavio politički pritisak na sudije.

„Danas glasamo za nezavisno sudstvo, samostalno tužilaštvo, veću pravnu sigurnost i budućnost“, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević na svom Instagram nalogu i pozvala građane da glasaju za predložene ustavne promene u oblasti pravosuđa.

 

Na referendumu o ustavnim promenama glasali su danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministar odbrane Nebojša Stefanović, narodni poslanik Dragan Marković Palma i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović glasala je na referendumu za izmene Ustava u oblasti pravosuđa i pozvala građane da izađu u što većem broju i podrže promene kojima će se, kako je rekla, unaprediti vladavina prava u zemlji, saopštilo je to ministarstvo.

„Zaokružila sam ‘da’ zato što mislim da je do jedan od načina da Srbija dobije nezavisno sudstvo i da pokaže koliko se bori za vladavinu prava, i koliko se Srbija bori da bude deo EU. To su pitanja koja su iznad političkih podela, to nisu pitanja političkih partija, već se tiču svih nas i važna su za budućnost Srbije, kao moderne i uređene evropske države“, izjavila je Mihajlović.

Na referendumu je glasao i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On je na svom Instagram nalogu pozvao građane da zaokruže „da“ za jačanje nezavisnosti pravosuđa i samostalnosti tužilaštva, i za budućnost zemlje

Stefanović je glasao na biračkom mestu u Osnovnoj školi“Borislav Pekić“ na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković Palma glasao je na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa u Končarevu kod Jagodine, saopštila je ta stranka.

„Moja porodica i ja očekujemo da će nakon promene Ustava sudski postupci biti efikasniji, da su te promene za opšte dobro svih građana Srbije, a pozitivno mišljenje o izmenama dala je i Venecijanska komisija“, rekao je Marković.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je posle glasanja da je referendum značajan za budućnost Srbije i dalji razvoj srpskog društva, objavio je Beoinfo.

„Pozivam građane Srbije da izađu na referendum i glasanjem pokažu kako ličnu zrelost i odgovornost, tako i kolektivnu zrelost našeg društva. Ovo su pitanja koja se tiču svih nas i svaki punoletni građanin treba da iskaže svoj stav i pokaže da ga se tiče budućnost svoje zemlje“, poručio je Radojičić na biračkom mestu broj 1 u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ na Vračaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari