Ministri odbrane Nemačke i Srbije o saradnji i podršci Srbiji na putu ka EU 1Foto: Ministarstvo odbrane (mod.gov.rs)

Minstri odbrane Nemačke i Srbije, Kristin Lambreht i Nebojša Stefanović saglasili su se tokom današnjeg sastanka u Beogradu da je vojna saradnja dve zemlje veoma razvijena, ali i da postoji prostor za njen dalji razvoj.

Stefanović je zahvalio na podršci koju Nemačka pruža Srbiji na putu evropskih integracija, koje su strateški spoljnopolitički cilj Srbije, dok  je ministarka Lаmbreht ponovila punu podršku Nemačke ističući da će njena zemlja u ovom procesu biti uz Srbiju kao iskren i pouzdan partner, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Stefanović je kao najznačajniji aspekt vojnotehničke saradnje istakao nabavku, ali i obuke za helikoptere tipa H-145M za Vojsku Srbije.

On je takođe ocenio da će nemačka donacija vojno-sanitetskih vozila tipa DINGO doprineti daljem unapređenju vojnomedicinske saradnje koja je uspostavljena zajedničkim učešćem pripadnika dve vojske u misiji EU u Maliju, a koja predstavlja najrazvijeniju oblast saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju.

Stefanović i Lambreht su, takođe, razgovarali i o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti vojnog školstva, kao i angažovanju u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU (ZBOP), dodalo je Ministarstvo odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari