MIP Kosova poručilo MIP Rusije: Odnosi reciprociteta legitimni među državama 1Zgrada Vlade Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

 Ministarstvo inostranih poslova Kosova je povodom izjave Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo da su „odnosi reciprociteta legitimni u ravnopravnim odnosima među državama“.

„Republika Kosovo je nezavisna i suverena država, odlučna da ima dobre odnose sa svojim susedima. U tom smislu i odnosi sa Srbijom će se graditi na principima reciprociteta, kao jedinog legitimnog oblika ravnopravnih odnosa među državama. Mere reciprociteta su samo odraz mnogih barijera i prepreka koje je Srbija uspostavila prema državi Kosovo“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da Kosovo nije počelo da primenjuje „široku gamu prepreka koje Srbija primenjuje prema Kosovu“, ostavljajući tako mogućnost Srbiji da razmisli i ukine barijere i prepreke prema Kosovu.

„Odnosi naših država se ne mogu normalizovati jednostrano, već treba da predstavljaju međusobnu volju obeju strana“, kaže se u saopštenju i dodaje da je Kosovo dokazalo volju za poboljšanje odnosa sa Srbijom i „sada je na Srbiji da ukine barijere i prekine diplomatsku agresiju prema Kosovu“.

MIP Rusije je na svojoj zvaničnoj stranici optužilo vlasti na Kosovu da „nastavljaju da manipulišu ukidanjem carinske takse od 100 odsto na robu koja dolazi iz centralne Srbije, koje su (takse) uspostavljene novembra 2018. godine i imale za rezultat obustavu procesa rešavanja pitanja Kosova“. Rusko ministarstvo je pozvalo Kosovo na potpuno i bezuslovno ukidanje tih, kako je navelo, „antisrpskih mera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari