Mirović i Čepurin o spomenicima Drugog svetskog rata 1Foto: Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednik Đorđe Milićević primili su danas ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Čepurina, piše u saopštenju za medije.

U razgovoru su istaknute mogućnosti za pre svega intenzivniju ekonomsku i međuregionalnu saradnju između Ruske Federacije i AP Vojvodine, kao i za osnaživanje kulturne saradnje.

Predsednik Mirović je naglasio da su tradicionalni, bratski i prijateljska odnosi Ruske Federacije i Republike Srbije krunisani poslednjih godina kroz saradnju na praktičnom planu u brojnim oblastima.

Kako se prenosi u sapštenju, ta saradnja, kako je Mirović naveo, može dodatno da se unapredi na regionalnom nivou, kroz sporazume o saradnji između AP Vojvodine i Arhangelske i Nižegorodske oblasti u Rusiji, koji su u pripremi. To će omogućiti kako intenzivnije povezivanje na privrednom planu, tako i razmenu kulturnih poslenika, uspostavljanje saradnje u oblasti nauke, obrazovanja, turizma i drugo.

Mirović i Čepurin su se saglasili i da je u osnaživanju ukupno dobrih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srbije i AP Vojvodine od posebnog značaja jačanje kulturne saradnje, kao i saradnja na očuvanju zajedničkog istorijskog nasleđa.

Amabasador Čepurin se zahvalio predsedniku Miroviću na inicijativi da se obnovi muzej u okviru Memorijalnog kompleksa „Batinska bitka“. Muzej bi trebalo da bude obnovljen do 11. novembra, kada se obeležava godišnjica bitke kod Batine.

Predsednik Mirović i ambasador Čepurin su se saglasili da je naša zajednička obaveza da sačuvamo i obnovimo spomenike i obeležja herojima Drugog svetskog rata.

Ambasador Čepurin, u pratnji predsednik Mirovića i potpredsednika Milićevića, posetio je danas Galeriju Matice srpske, kao i Razvojnu agenciju Vojvodine, gde su dodatno predstavljeni privredni potencijali Vojvodine, kao i mogućnosti za povezivanje srpskih i ruskih privrednih komora i kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari