Miščević: Spremnost za saradnju u regionu prisutnija sada nego u normalnim uslovima 1Tanja Miščević Foto: Zoran Mrđa/Fonet

Zamenica generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Tanja Miščević ocenila je da je spremnost za saradnju u regionu prisutnija sada nego u „normalnim“ uslovima.

„Naš region bi trebalo da sledi primer EU i nastavi rad na jačanju i produbljivanju međusobne ekonomske sinergije, kao deo ekonomskog oporavka“, rekla je Miščević u intervjuu za portal EWB (European Western Balkans).

Prema njenom mišljenju, uprkos mnogobrojnim medijskim natpisima koji tvrde suprotno, EU ostaje najveći partner zapadnog Balkana i u ovoj krizi, koja je pokazala i da regionalna saradnja nema alternativu.

Ona je rekla da je pandemija novog korona virusa promenila mnogo toga, a da će region kao i čitav svet, kada kriza prodje, morati da snažno krene ka ekonomskom oporavku.

„Upravo nam je pandemija pokazala da regionalna saradnja nema alternative i Savet ce nastaviti da radi na njenom jačanju, uzimajući u obzir ‘šta god da bude na stolu’, da se tako izrazim, nakon što kriza prođe. To je naš prioritet“, rekla je.

EU, najsnažniji oslonac i saveznik regiona, radi na jačanju jedinstvenog tržišta kao svog najboljeg alata za izlazak iz krize bez presedana koja je uzrokovana korona virusom, smatra Miščević, koja je bila šefica tima Vlade Srbije za vodjenje pregovora o pristupanju EU od 2013. do 2019. godine.

„Naš region bi trebalo da sledi njihov primer i nastavi rad na jačanju i produbljivanju međusobne ekonomske sinergije, koja treba da bude sastavni deo strategije ekonomskog oporavka nakon pandemije. Ukratko, svaka inicijativa koja ima za cilj ojačavanje zapadnog Balkana je dobrodošla“, navela je Tanja Miščević.

Povodom inicijative na kojoj je RCC angažovan od izbijanja pandemije o uspostavljanju „zelenog koridora“ između zemalja zapadnog Balkana i EU, Miščević je izrazila zadovoljstvo što je RCC imao dobru ideju koju je zajedno sa ekonomijama Zapadnog Balkana, Sekretarijatom transportne zajednice i CEFTA-om, uz podršku EU, sproveo u delo.

„Prema podacima koje imamo, 82 odsto kamiona koristi granične prelaze koji su deo zelenog koridora. Od prošle nedelje je proradio sistem za najavu i razmenu informacija o prioritetnim robama“, rekla je Miščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari