Mladi na Ibarskom mostu: „Kosovo je srce Srbije“, „Velika Albanija“ 1Foto: EPA/Djordje Savic

Kraj je školske godine za maturante. Usled pandemije, izostale su maturske večeri, ali su mladi pronašli način da proslave. U severnom delu Kosovske Mitrovice u više navrata igralo se kolo oko spomenika Knezu Lazaru.

Međutim, jedan odlazak sa srpskim zastavama u utorak do sredine glavnog mosta i skandiranje poznatog slogana „Kosovo je srce Srbije“, izazvalo je povratnu reakciju – grupu mladih Albanaca da juče pređe most i da svoje nacionalne simbole, uključujući i zastavu „Velike Albanije“, pokaže na početku severne strane. Oba događaja zabeležili su kosovski mediji.

Što se tiče događaja od utorka, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović, potvrdio je za KoSSev da se radi o maturantima medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici koji su slavili završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Kako je kazao, bilo je oko 50 učenika, sve je trajalo desetak minuta, nakon čega je policija izašla na teren i sprečila bilo kakav mogući incident na vreme, prenosi Kossev.

„Odmah su se pojavile dve patrole čim smo obavešteni, oni (učenici) nisu ni prelazili most, samo je bilo malo bučnije muzike, oni su pevali, to je poslednji dan u školi, a onda su upućeni prema spomeniku Cara Lazara gde su se razišli“, kazao Radović.

Radović ponavlja da nije bilo incidenata, ali i da je cela situacija bila „malo provokativna“ usled čega je policija i reagovala.
Više medija objavio je ranije ove nedelje klipove sa mosta na Ibru na kom se vidi veća grupa mladića koji u rukama drže srpske zastave i baklje i pevaju „Kosovo je srce Srbije“. Među njima je i Kallxo, ali i stranica „Jepi zë“.

Ova stranica čak piše da su maturanti napali Kosovsku policiju, ali i prenosi navode policije da je situacija bila pod kontrolom.

Ista Fejsbuk stranica kasno sinoć je objavila da je u povratnoj reakciji grupa Albanaca obučena u crveno i crno, došla do severne strane mosta i fotografilasala se pokazujući znak albanskog orla.

Na fotografiji se, međutim, vidi i zastava „Velike Albanije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari