"Mladić ili Tot, u čemu je razlika među zločincima": Anna Oreg, predsednica vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana i narodna poslanica 1Foto: PSG

U Novom Sadu ime Anne Oreg pre svega se veže za vrsnu veterinarku, koja je dobar deo svog vremena posvetila ljubavi prema životinjama. Kako je rekla, već sa deset godina je znala da će odabrati ovaj poziv. Od 2019. godine, kada je postala članica Pokreta slobodnih građana (PSG), upoznajemo ju i u drugačijem kontekstu.

Danas je predsednica vojvođanskog odbora PSG i narodna poslanica koja je veoma brzo prepoznata kao neko ko u Parlamentu skreće pažnju i na lokalne teme. Atmosfera umočvarene vojvođanske političke scene tako je poslednjih meseci pomalo razdrmana.

Poslali ste otvoreno pismo novom gradonačelniku Novog Sada u kom ste ga pozvali da objavi imena odgovornih za oštećenje zgrade Banovine? Da li ste dobili odgovor i da li ga uopšte očekujete?

– Naravno da očekujem odgovore na ta pitanja, a ponajviše javnost očekuje da zna sve tačne informacije oko tih dešavanja. Dobili smo odgovor gradskog odbora SNS-a gde potvrđuju ono što je investitor rekao da su oštećenja bila očekivana!? To je potpuno van svake pameti. Ko je izdao građevinsku dozvolu, a očekivao oštećenja na zgradi, zaštićenom kulturnom spomeniku? Ono što nas sve sada ponajviše zanima je Ugovor o koncesiji, odnosno ugovor koji je sklopio grad sa izvođačima radova, u ovom slučaju je u pitanju Inobačka. S obzirom na to da su u pitanju javna sredstva upravo ta od kojih se finansira ovaj projekat, javnost ima pravo da zna kako se tačno njihov novac troši. Meni je jasno da je SNS toliko zarobio državu da više ne vide razliku između stranke i državnih organa, ali ja bih volela da umesto stranačkog, dobijem odgovor od lica koje je za to zaduženo.

Da vam je neko rekao da će radovi na nekakvoj podzemnoj garaži oštetiti jedan od najvećih simbola grada, uz kasnije objašnjenje kako ste i sami naveli, da su „ošećenja bila planirana“, da li biste poverovali? Utisak je da je i ova „brljotina“, kod građana Novog Sada već prošla, da su građani pomireni.

– Mislim da su mnogi u samoizolaciji i nekoj kolektivnoj apatiji. Nije ovo ni prva ni poslednja brljotina gradskih vlasti učinjena protiv ovog grada i njegovih građana. Novosađane je briga, ali ne vide način kako da se izbore sa vlašću koja ne mari ni za zakone ni za građane i iza koje na kraju balade stoji čista sila – zloupotrebljenih institucija ili privatnih paravojski. Nas ne zanimaju greške investitora, nas zanima ko im je dozvolio da prave takve greške i da se igraju sa nečim što je u slučaju Banovine, simbol Novog Sada i Vojvodine. Ta zgrada je pod zaštitom kao kulturno nasleđe, to je nečuveno. Oštećena je i Tanurdžićeva palata, vodovodne kanalizacije, električne instalacije… Pitam se šta je sledeće? Petrovaradinska tvrđava možda?

"Mladić ili Tot, u čemu je razlika među zločincima": Anna Oreg, predsednica vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana i narodna poslanica 2
Foto: PSG

U Novom Sadu je nekako atmosfera iščekivanja značajnih događaja, koji možda mogu prerasti i u sukobe. Tu je most na Ribarcu, kamperi na Šodrošu, spomenik „nevinim žrtvama“… Kako će se svi ti događaji po vama rasplesti? 

– U Novom Sadu su na vlasti ljudi koji rade u interesu investitora i njihovog ličnog profita, a ne u interesu grada. Menjaju namene zemljišta po potrebi, nameštaju tendere povlašćenim izvođačima, značajno preplaćuju projekte i na taj način besmisleno troše novac poreskih obveznika. Trajno su uništili čitave delove grada. Sigurna sam da građani to vide, znam provereno da im preko toga neće i ne mogu preći. Početak kraja ovakvog bahatog vladanja će upravo krenuti u Novom Sadu.

SVM je neki dan, kako ste rekli, sam sebi čestitao pobedu u izborima za Nacionalni savet Mađara. Kazali ste da Ištvan Pastor ima podršku „dvojice autokrata“. 

– Da, neki dan sam čestitala Pastoru na pobedi nad demokratijom. Medijskom manipulacijom i drugim pritiscima je uspeo da uništi svaku konkurenciju i onda je praktično trčao trku sam. Zaista, niko savestan ne bi mogao biti ponosan na to, pa opet eto, on jeste. Mislim da je njemu potpuno svejedno ko je na vlasti, sve dok on od toga ima lične koristi. I uvek, sve se na kraju svodi na isto.

Borbe u manjinskoj politici prolaze ispod radara. Deluje da je svaka manjina „odabrala“ svog neupitnog vladara, a politička konkurencija tu zna biti sasečena brutalnije nego na „velikoj sceni“. Kako to utiče na multikulturalnost Vojvodine o kojoj volimo da pričamo?

– U proteklih deset godina prisustvujemo jednom naglašavanju različitih nacionalizama – srpskog, mađarskog i hrvatskog, pre svih. Ova vlast pokušava da ukine svu dragocenost multikulturalnosti isključivo radi lične političke koristi. Vrednosti koje zastupam su i vrednosti PSG-a, a to su decentralizacija i regionalizacija, tolerancija, multietničnost i multikulturalnost koje su u srži svakog građanskog društva i liberalnih ideja. Smatram da dok ne promenimo vlast, do toga nećemo doći.

Sporni spomenik nevinim žrtvama je žestoko podelio javnost. Koji je motiv SVM-a da uopšte istraje na ovakav način u priči oko spomenika, kao i da gospodin Pastor daje veoma oštre izjave da se sve „Mađare želi proglasiti fašistima“?

– Zaista ne znam kako bih mogla biti jasnija na ovu temu. Niko nije protiv izgradnje spomenika „svim nevinim žrtvama“, ali jeste protiv toga da se zločinci proglase nevinim žrtvama. I niko nikada nije ni za jednu naciju rekao da je fašistička, uvek je to pitanje pojedinaca.

Smatrate li da je dostavljeni sporni spisak Komisiji novosadskog parlamenta bio gaf i aljkavost SVM iz čega sad ne znaju kako da se izvuku ili nešto drugo?

– To je ipak više pitanje za gospodina Pastora. Volela bih kada SVM prestao sa svojom omiljenom igrom zamena teza i konačno objasnio sve vezano za taj spisak.

"Mladić ili Tot, u čemu je razlika među zločincima": Anna Oreg, predsednica vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana i narodna poslanica 3
Foto: PSG

Zločini „naše strane“ uvek nađu put do opravdanja. Kakav je odnos Mađara prema zločinima Hortijevog režima ili Srba prema zločinima četnika i Miloševićevog režima devedesetih?

– Za mene je potpuno nevažno na kom jeziku govore, kakvu tradiciju neguju, kom se Bogu mole ili se uopšte ne mole. Zločinac je zločinac. Ima ime i prezime. Ne pravi mi razliku da li ću da kažem da je Ratko Mladić zločinac ili je to bio Tot Janoš. I nikada neću razumeti one koji na to gledaju drugačije. Protivim se svakom nacionalizmu i smatram to ljudskom slabošću.

 

Vučević je najodgovorniji

Miloš Vučević je na čelu grada bio 10 godina, hoće li ga Novosađani pamtiti kao graditelja ili uslužnog lordmera velikih investitora? I kako vam se čini njegov naslednik Milan Đurić?

– Miloš Vučević je najodgovorniji za sve kriminalne i po grad štetne projekte i baš kao i svi u toj mafijaški ustrojenoj organizaciji, samo je jedan od vernih vojnika – koliko veran i uspešan pokazuje i njegova sadašnja prekomanda.. Od Milana Đurića s obzirom da je član stranke koje jeste, ne očekujem na žalost ništa više.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari