Nekad jedan od najmoćnijih srpskih političara: Gde je Mlađan Dinkić i čime se bavi? 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Mlađan Dinkić, koji se pre osam godina povukao iz javnosti, nedavno se pojavio na konferenciji “Core days 2022” u Dubrovniku, gde je kao bivši ministar finansija Srbije bio jedan od učesnika na panelu.

U njegovom vlasništvu danas su najmanje dve firme i obe se bave konsultantskim uslugama. Sa druge strane, računi njegove nekadašnje stranke Ujedinjeni regioni Srbije i dalje su u blokadi i to zbog duga od oko 158 miliona dinara.

Nekad jedan od najmoćnijih srpskih političara Mlađan Dinkić pojavio se nedavno u Dubrovniku i izazvao veliku pažnju, budući da ga dugo nije bilo u javnosti, piše Nova.rs.

Od petooktobarskih promena on i njegova stranka bili su duže od decenije neizostavni deo svake vlasti, uključujući i prvu vladu Srpske napredne stranke, čiji je premijer bio lider SPS Ivica Dačić.

Ipak, to nije dugo potrajalo. Posle svega dve godine u vlasti sa SNS i SPS, Dinkić i njegovi kadrovi ostali su bez ministarskih fotelja nakon čega se nekadašnji lider G17 plus i Ujedinjenih regiona Srbije povukao iz javnosti i posvetio privatnom biznisu.

Doduše, neko kraće vreme, Dinkić je bio je izaslanik Aleksandra Vučića za Ujedinjene Arapske Emirate, a kako je i ta saradnja prekinuta nije objavljeno u javnosti.

Takođe, punih sedam godina bio je član Borda direktora ruske Zber banke, kada je prodata i promenila ime.

Konsultantske firme

Mlađan Dinkić u svom vlasništvu danas ima dve firme – “MD Solution” i “MD2 digital”.

U prvoj imao udeo od 65 odsto vlasništva, a ostatak pripada Dragijani Radonjić Petrović, njegovoj nekadašnjoj saradnici u Vladi. Kako se navodi na sajtu Agencije za privredne registre, njena pretežna delatnost su konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Iz finansijskog izveštaja te kompanije, koja po podacima sa APR ima samo osam zaposlenih, vidi se da je 2021. imala neto dobiti od oko 17,3 miliona dinara ili blizu 150.000 evra, što je rast za oko dva miliona dinara u odnosu na godinu dana ranije.

Drugo njegova firma “MD2 Digital”, čiji je jedini vlasnik, sa svega dvoje zaposlenih imala je čistu zaradu od 20,8 miliona dinara ili oko 176.000 evra. U odnosu na 2020. neto dobit je porasla za oko 13 miliona dinara.

Ta firma prvo je bila registrovana za trgovinu na veliko računarima, računarskom opremom i softverima, da bi potom kao pretežna delatnost bile upisane konsultantske usluge.

Blokada računa

Njegova nekadašnja stranka Ujedinjeni regioni Srbije, mada praktično ne postoji, i dalje se nalazi u registru političkih stranaka, koje vodi Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu.

Nakon lošeg rezultata na izborima, ta organizacija se rasformirala i ostavila velike dugove. Prema podacima Narodne banke Srbije, URS se nalazi na listi dužnika u prinudnoj naplati.

Računi te stranke su u blokadi čak 1.828 dana i to za iznos od 157.961.603 dinara ili za oko 1,3 miliona evra.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari