Mlađan Đorđević: Ovakva vlast se može smeniti samo blokadom i neposlušnošću 1Mlađan Đorđević Foto: Youtube/ Screenshot

Stalne Vučićeve prozivke su znak da smo zapravo na vrhu njegovog interesovanja. Pokret Oslobođenje je antipolitički, narodni pokret koji se ne bori za vlast, već da sruši postojeći izdajnički režim.

„Nas ne interesuju poslaničke privilegije, imuniteti i funkcije, nas Vučić ne može da kupi, uceni ili zaplaši. Pored toga, mi nemamo članstvo ni odbore, već jatake koji barataju tačnim, pravovremenim i po Vučića pogubnim informacijama. Kao takva organizacija, mi smo za njega neuhvatljivi i predstavljamo mu ozbiljan problem”, kaže u razgovoru za Danas Mlađan Đorđević, lider Pokreta Oslobođenje, objašnjavajući razloge zbog kojih ga predsednik države često javno kritikuje.

On objašnjava i da je jedan od razloga zbog kojih je meta kritika što Oslobođenje pokreće teme koje pogađaju suštinu i bole ovaj režim.

”Tu pre svega mislim na izdaju Kosova i Metohije i razotkrivanje pljačke i kriminala u koji je ova vlast ogrezla. Naš pokret od svog osnivanja Vučića naziva izdajnikom i štampali smo i oblepili celu Srbiju sa milion nalepnica s njegovim likom i ovim natpisom. Za devet godina vlasti Vučić je dao sve atribute državnosti takozvanom Kosovu“, napominje Đorđević.

Vlast vas je optužila da radite za ruske službe, a vi ste tražili da vam za te tvrdnje dostave dokaze. Da li ste ih dobili?

Za razliku od Vučića koji je svojevremeno od BIA dobio potvrdu da nije pripadnik britanske obaveštajne službe, meni odgovor još uvek nije stigao. Zaključak izvucite sami. Kao reakciju na tu optužbu, u pojedinim javnim nastupima sa velikim ponosom nosim značku ruske federalne službe bezbednosti. Taj mamac, osmišljen kao „bućka za somove“, na površinu je zaista isterao mnogo somova i saznali smo njihovo pravo mišljenje o Ruskoj Federaciji i o odnosima Srbije i Rusije. To smo ovih dana videli i kroz ugovor koji je sklopljen s Ujedinjenim Kraljevstvom o sprečavanju “ruskog malignog uticaja” i uvođenje sankcija prijateljskoj Belorusiji.

Vlastima posebno smeta Vaše protivljenje dolasku Rio Tinta i tvrde da su za to krive prethodne vlasti?

Sadašnja vlast je imala blizu 10 godina da poništi sve odluke bivše vlasti ako ih je bilo i ako ih nalazi za štetne. Ovaj režim je umesto toga usvojio sramotni Prostorni plan projekta Jadar, promenio status zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, ćutao dok kompanija kupuje zemlju u Jadru mada još nije dobila dozvolu. Pokret Oslobođenje garantuje da nikakve dozvole neće biti, da rudnik neće biti otvoren, ali i da nikakav referendum koji će bilo koga obavezivati neće biti sproveden. Vučić i Zorana Mihajlović su lobisti firme Rio Tinto i oni bi trebalo da izađu pred narod i objasne zašto je po svaku cenu neophodno da ova firma otvori rudnik. Da li je neko možda uzeo novac od ove kompanije i sada mora da završi posao iako je to ekološki problem ne samo za Srbiju već i za susedne zamlje?

Predsednik Vučić tvrdi da je vaš cilj da oterate sve investitore, da biste imali neku fotelju?

Naše aktivnosti nisu uperene protiv bilo kog investitora, već se bavimo ekologijom i zaštitom naših ustavnih prava i zakona Republike Srbije. Da dišemo čist vazduh, pijemo čistu vodu i da nijedan investitor ne može da dođe u Srbiju i radi protiv zdravlja građana naše zemlje. Zato smo protiv Rio Tinta. Ovaj projekat će depopulisati jedan od najlepših delova Srbije i istovariti nekoliko milijardi tona otrovne jalovine direktno u Jadar i Drinu. Sve to da bi neki Vučić zgrnuo šaku evra. Mi to nećemo dozvoliti jer je to sasvim dovoljan razlog za građansku pobunu.

Aleksandar Jovanović Ćuta nametnuo se kao glavni borac protiv dolaska Rio Tinta,a sada najavljuje i ulazak u politiku?

Nosioci borbe protiv Rio Tinta su meštani Loznice iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu, hrabri ljudi poput Marije i Momčila Alimpića, Slaviše Miletića i mnogih drugih. Pokret Oslobođenje je među prvima, još u oktobru prošle godine dao podršku ovom udruženju i do danas s njima i drugim ekološkim pokretima sarađujemo. Čim je ekologija postala aktuelna, Vučić je izmislio novog Belog, sada za potrebe politike zaštite životne sredine. Radi se o igraču ove vlasti i oko toga nema nikakve dileme. Uzgred, njegov aktivizam oko Rio Tinta je počeo kada su mu počele i političke ambicije.

Vas u javnosti često kritikuje i vlast i opozicija?

I mi često kritikujemo i vlast i opoziciju. Smatramo da postoji nekoliko glavnih tačaka oko kojih ne sme biti nikakvih kompromisa i da ne može da postoji nikakvo pregovaranje ili sporazumevanje sa Vučićem. Svako ko je spreman na kompromis, poput stranaka koje idu na dijalog oko izbora ili na konsultacije oko Kosova, dobiće od nas jasnu, čvrstu i argumentovanu kritiku. Mi nikome ništa ne dugujemo, nikom ništa nismo uzeli, nama je na prvom mestu oslobođenje Srbije od ovog režima koji ima tenedenciju da je uništi.

Čini se da je do oslobođenja, kako kažete, dug put, jer opozicija nikako da se dogovori o zajedničkom nastupu na izborima?

Prvo pitanje ovde je ko se uopšte može nazvati opozicijom. Mnogi od njih žele da glumeći opoziciju steknu politički kapital kojim bi posle trgovali zarad dobijanja funkcija. Drugi deo njih više gleda na zapad nego na Srbiju i čeka milost gospodara, pa se ovde međusobno utrkuju ko će steći više zapadne milosti i ne mogu međusobno da se podnesu. Žalosno je što mnogi među njima koji su iskreno protiv Vučića kalkulišu oko izbora, dijaloga i međusobno se glože za mrvice sa Vučićevog stola: par minuta na RTS-u ili možda par mandata u parlamentu. Pokret Oslobođenje će se zato prema svima koji izađu na Vučićeve lažne izbore i tako mu daju legitimitet za izdaju Kosova i Metohije i dalju pljačku Srbije i našeg naroda odnositi isto kao prema samom Vučiću.

Ima li istine u pisanju pojedinih medija da zajedno sa Vladimirom Vuletićem pravite koaliciju?

Pozdravili smo formiranje pokreta profesora Vuletića, isto kao što pozdravljamo svaki iskreni opozicioni aktivizam. Što se koalicija tiče, one podrazumevaju izbore, a stav pokreta Oslobođenje je jasan: dok je Aleksandar Vučić na vlasti, izborima se ništa ne može promeniti, jer to što on organizuje nisu izbori. Mafija nikada neće napraviti izbore koje može da izgubi. Zato se mi ne spremamo ni za kakve izbore i ne idemo ni u kakve izborne koalicije. Naš imperativ je da Aleksandar Vučić bude oteran sa vlasti i procesuiran za sve kriminalne aktivnosti koje je učinio, a da se narodu vrati sve ono što su on i njegov jajinački klan opljačkali.

Kako onda smeniti vlast, ako ne na izborima?

U situaciji kada država ugrožava osnovna ljudska prava svojih građana – a pravo na slobodan izbor je jedno od njih – po ustavu isti ti građani imaju pravo na nužnu odbranu. Tu i leži odgovor na ovo pitanje: Vučić se može oterati samo dobro organizovanim iskazivanjem volje naroda u obliku sveopšte građanske neposlušnosti poput potpune blokade čitave zemlje na dva, tri ili deset dana.

Vučić je i dalje neostavareni vođa navijača

Da li smo u Srbiji prešli granicu normalnosti kad predsednik države poziva opoziciju da se tuče sa njima?

– Aleksandar Vučić je ovim pokazao da je suštinski, u dubini duše on i dalje samo neostvareni vođa navijača sa šipke, običan uličar. Džabe mu vinski podrum koji je kupio od novca građana Srbije, on nikada neće biti ni gospodin, ni domaćin. Takođe je dokazao da je kukavica. Ceo život se krije. Na televizijski duel nije izašao devet godina, osim sa Nadom Macurom i Jelenom Karleušom, a od opozicije se krije ponekad iza kriminalaca, ponekad iza Kobri. Građani su to još jednom videli. Zamislite samo šta bi tek bilo da je zaista došlo do neke tuče. Pa Vučić bi pozvao svoje pristalice na građanski rat i obračun s neistomišljenicima. S takvim čovekom mi ovde imamo posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari