Mogerini: Put Balkana u EU jedna od 12 tačaka 1Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Put Balkana prema EU, jedna je od 12 tačaka koje je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini navela kao pitanja kojima će se baviti i u 2017, uz ocenu da se Balkan nalazi u srcu Evrope i da je njegova budućnost unutar EU.

Naš rad se nastavlja – da prevaziđemo neprijateljstva iz prošlosti, da odgovorimo na zahteve za zapošljavanjem, jedinstvom i otvorenošću na koje pozivaju mladi u regionu, istakla je Mogerini.

Ona je ocenila da je lista značajnih trenutaka u odnosima EU i Balkana u 2016. godini neverovatno duga. Pomenula je otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, podnošenje zahteva Bosne i Hercegovine za članstvo, kao i „Pridruženi savet“ između EU i Kosova. Podsetila je i na reformu pravosuđa u Albaniji, usvojenu posle meseci zajedničkog rada i otvaranje nove faze na putu te zemlje ka EU, a kao privilegiju za sebe lično navela je
obraćanje u skupštini u Tirani.

U uvodnom delu teksta u kome govori i o drugim spoljnopolitičkim temama kojima će se baviti u Novoj godini, Mogerini je istakla da je 2016. bila teška godina i da je 2017.počela sa strašnim napadom u Istanbulu. To nas dramatično podseća na posao koji i dalje treba da obavljamo – da bismo porazili terorizam, ali takoрe da bi se okončalo previše sukoba u regionu i to je posao koji moramo da radimo zajedno, istakla je Mogerini.

Zajedno pokušavajući da gradimo jedinstvo naših zajednica svakodnevno, zajedno sa našim partnerima, počevši od naših suseda, poručila je ona. Godina koja je upravo počela neće biti laka, ali ima stvari koje smo uspeli da izgradimo u 2016. koje nas i dalje prate, napomenula je Mogerini i navela 12 smernica za svoj rad u 2017.

To su – globalna strategija za spoljnu politiku EU, posle Bregzita, izbeglička kriza, odgovor na terorizam i rad na budućnosti Sirije, bezbednost Evropske unije, Kolumbija, odnos Izraela i Palestine, dogovor sa Iranom, Balkan, povratak na Kubu, odnosi EU i SAD, reforme u Istočnoj Evropi i nove mogućnosti za Avganistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari