Moguć raskol u Pokretu Dveri 1Boško Obradović Foto: FoNet/TV FoNet

Lider Dveri Boško Obradović nema namere da se oglašava i komentariše odluku disciplinske komisije Pokreta Dveri o isključenju Srđana Noga iz stranke, niti da se bavi tom temom.

To nije političko pitanje, već pitanje kršenja stranačke discipline. Preporučujemo vam da se za sve dodatne informacije obratite članovima Disciplinske komisije ili predsedniku Izvršnog odbora Borku Puškiću, poručeno je Danasu iz informativne službe Dveri .

Našoj redakciji je prosleđeno i saopštenje predsednika IO Dveri u kome se kaže da je disciplinski postupak protiv Noga pokrenut i vođen po pravilima, a da je on svoju kandidaturu za predsednika stranke objavio na fejsbuku kako bi diskreditovao Pokret.

„On već dugo vodi samostalnu politiku i očito želi da svoju političku karijeru nastavi samostalno. Dveri ne mogu imati dve politike već samo jednu, onu utvrđenu na Glavnom odboru i Predsedništvu Pokreta. Odluke Pokreta mora da se poštuju, to važi za svakog člana Dveri i tu nema kompromisa. Posle odluke Disciplinske komisije kao nadležnog organa Pokreta to više nije tema za Dveri. Posvećeni smo obeležavanju jubileja 20 godina Dveri i protestima u više od 60 gradova Srbije i smatramo da sve opozicione snage treba usmeriti na rušenje vlasti, smatra Puškić.

A iz Disciplinske komisije Dveri poručuju da nisu tačne tvrdnje da Srđan Nogo nije znao šta mu se stavlja na teret i da nije imao priliku za svoju odbranu. U skladu sa pravilima obavešten je o tome da je i zbog čega je pokrenut disciplinski postupak. Disciplinska komisija nije donosila odluku dok nije istekao rok za žalbu. Ključna tema kojom se bavila komisija nije bilo nošenje vešala, već kontinuirano nepoštovanje odluka organa Pokreta i javno istupanje mimo zvanične politike i stavova koji su usklađeni na najvišim organima Pokreta.

U saopštenjima koja su Dveri prosledile našoj redakciji nije, međutim, bilo odgovora da li će isključenje Noga dovesti do cepanja Srpskog pokreta Dveri, ali i nestanka poslaničkog kluba ove stranke, koji je odlaskom Miladina Ševrlića i Srđana Noga na zakonskom minimumu.

„Protiv politike Boška Obradovića je veći deo rukovodstva Dveri. Četiri, od šest poslanika, glasala su protiv ulaska Dveri u Savez za Srbiju, a funkcioneri Dveri Zoran Radojičić i Marko Pušica već duže pokazuju nezadovoljstvo zbog Obradovićevih poteza. I nisu usamljeni. Kolebaju se i drugi visoki funkcioneri. Za sada je Obradoviću bezrezervno odana jedino Marija Janjušević“, objašnjava izvor Danasa i dodaje da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću govoriti da neće doći do cepanja Dveri, nakon isključenja Noga iz stranke.

Naš izvor podseća da bi stranački izbori trebalo da budu održani u junu i da nije potpuno nemoguće da se za predsednika Dveri, pored Obradovića, kandiduje još neko. „Nogo je prošle nedelje putem društvenih mreža najavio kandidaturu za predsednika Dveri, ali je isključen iz stranke. Ima još mnogo onih koji misle kao on, pa u slučaju da bude više kandidata za predsednika Dveri nikoga ne bi to trebalo da iznenadi“, kaže izvor Danasa .

„Što se tiče kandidature, unutarstranački izbori su tek u junu. Procedura nije ni pokrenuta, pa je neozbiljno najavljivati kandidaturu na fejsbuku i to sat vremena nakon disciplinskog postupka“, rekao je Obradović krajem prošle nedelje za Danas , komentarišući najavu Srđana Noga da će biti njegov protivkandidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari