Moreti o tenzijama na Kosovu: Nezamisliv još jedan sukob koji Putin podgreva 1Foto: EP

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Alesandra Moreti oglasila se povodom tenzija koje su sinoć izbile na Severu Kosova ističući da je Evropska unija posvećena rešavanju problema kroz dijalog Beograda i Prištine i da neće dozvoliti da izbije još jedan sukob „koji podgreva Putin“ kako bi sprečio integraciju Balkana u Evropu, kako je ona navela.

Moreti je na društvenoj mreži Tvitter danas komentarisala napetu situaciju na Kosovu zbog odluke Kosovske vlade o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

„Evropske institucije su posvećene vođenju ozbiljnih pregovora između Srbije i Kosova. Nezamislivo je da može da izbije još jedan konflikt, podgrevan od strane Putina, koji se oduvek protivio integraciji Balkana u Evropu“, navela je Moreti.

Pozivanjem na dijalog pod okriljem Brisela, Moreti je samo ponovila stav koji su izneli pre nje i drugi zvaničnici Evropske unije, kao što je rekao i šef evropske diplomatije Jozep Borelj, ali dodatno podvlačenje mogućeg uticaja iz Rusije je novina u stavu koji je iznela Moreti.

Ovo je jedno od prvih pitanja vezano za Srbiju o kojima se Moreti javno oglasila od kada je stupila na dužnost izvestiteljke Evropskog parlamenta za Srbiju odnosno predsedavajuće Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija. Ona je na toj funkciji zamenila Tanju Fajon koja je domaćoj javnosti postala poznata po kritičkom odnosu prema vlasti u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari