Movsesijan: Datum izostao jer na Zapadnom Balkanu ne postoje proevropske politike 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Imate zarobljene institucije i ugušenu svaku kritičku reč, siromaštvo i nejednakost najveće u Evropi, državu pod kontrolom mafije, devastiranu privredu, obrazovanje i zdravstvo, nemate slobodne medije niti slobodne izbore i tražite da se utvrdi datum ulaska u Evropsku uniju? Neozbiljno – ocenjuje predsednik Demokratske stranke Zoran Lutavac, koji komentariše poruke sa održanog samita EU – Zapadni Balkan u Sloveniji, na kome su lideri Unije poručili da je regionu mesto u evropskoj zajednici, ali su izbegli da oroče datum kada bi prijem mogao da se dogodi.

Prema Lutovčevom viđenju, to što predstavnici EU nisu hteli da oroče datum za pristup regiona je potpuno razumljivo ukoliko se stvari posmatraju iz ugla onoga što je do sada učinjeno.

– Ako vi nemate vladavinu prava, podelu vlasti, ako nemate slobodu medija, slobodne izbore, kako neko može da vam kaže da ćete „tad i tad“ ući u Evropsku uniju. Naravno da ne možete ući ako ne ispunite ove kriterijume, ako ne ispravite ovo što sam rekao. Ne možete vi nekom da kažete da će ući u EU ako sve ovo što sam pobrojao i dalje bude ovako kako jeste. Prema tome, to je sasvim razumljivo, ja ne vidim uopšte u čemu je problem u takvom stavu – ističe Lutavac.

On navodi da je ono što bi trebalo da uradimo, ne zbog EU, već zbog nas samih, jeste da imamo uređenu državu vladavine prava, u kojoj postoji sloboda medija, funkcionalna podela vlasti i u kojoj se poštuju ljudska prava. Lutovac naglašava da je to nešto što je abeceda demokratije.

– Ako nemate sve te pobrojane stvari, vi niste demokratska država. Vi onda predstavljate stabilokratsku državu, koja ima podršku zarad toga što se stabilnost u datom trenutku više ceni nego demokratija. Ono što mi smatramo da je važno jeste da je stabilnost mnogo veća i dugoročnija ako se zasniva na demokratiji. Ako se zasniva na slobodama, pravima i demokratskim porcedurama, ona je dugovečnija i države su stabilnije – poručuje Lutovac.

Prvi čovek Nove stranke Aris Movsesijan kaže za naš list da datum pristupanja nije dat isključivo iz razloga što na Zapadnom Balkanu ne postoje jasne proevropske politke koje afirmišu evropske vrednosti kod građana svojih država. Prema njegovim rečima, važan je liberalni deo, koji se tiče „ALDE“ grupe (Savez liberala i demokrata za Evropu), koja će imati kongres u decembru.

– Sve liberalne organizacije na Zapadnom Balkanu su donele takozvani zajednički dokument, u kome su precizirani datumi i gde je data jedna nova ideja koja će se dalje promovisati, a to je da se zemlje Zapadnog Balkana uključe u izborni proces (za Evropski parlament) 2024. godine i da imaju takozvani „non-voting status“. Dakle, da imaju status kontrole i učešća u Evropskom parlamentu bez prava glasa. Osim toga, naglašeno je da bi se u tom slučaju taj pripremni period završio 2029. godine, na izborima za EP – objašnjava Movsesijan.

On poručuje da će ubuduće nastupati sa tim stavom i dodaje da se nada da će u decembru „ALDE“ grupa usvojiti tu ideju i prezentovati je Evropskom parlamentu. Movsesijan ističe da je to stav liberala Evrope i Zapadnog Balkana.

– Lično mislim da mi nismo uradili domaći zadatak, jer kada ne uradite domaći, da li ćete pasti na popravni, ili ćete ići na dopusnku nastavu, to je stvar profesora. Na žalost, mi se i ne trudimo da završimo taj domaći zadatak – ukazuje Movsesijan.

On se nada da će na sledećim izborima u Srbiji doći do promene režima i do ispunjenja vladavine zakona, prava, nezavisnog pravosuđa i svega onoga što se od nas očekuje i što mi sami od sebe očekujemo.

Lider Nove stranke u Sloveniji je učetvovao na pripremnom skupu za sve premijere i funkcionere koje su iz liberalnih evropskih partija, kojima je predstavljen pomenuti dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari