Može li Kosovo bez rata da dočeka prestanak sukoba Zapada i Rusije, kako preporučuje ruski ambasador u Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Sukob Zapada i Rusije će trajati veoma, veoma dugo. Niko se ne usuđuje da prognozira koliko. Može li Kosovo toliko da čeka, bez rata? Ne.

Postavlja se legitimno pitanje – ima li vremena i treba li Srbija da čeka hipoteticki za nju povoljan ishod rata u Ukrajini? I šta ako Rusija taj rat ne dobije? Razmišljate o tome – saglasni su sagovornici Danasa u komentarisanju izjave ruskog ambasadora da bi konačan status Kosova trebalo ustanoviti po završetku sukoba Zapad – Rusija.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da će konačan status Kosova i Metohije biti definisan „u drugim geopolitičkim uslovima“, po završetku „sukoba sa Zapadom na teritoriji Ukrajine“ u kojem će „sigurno pobediti Rusija“.

Bocan-Harčenko je u intervjuu agenciji Beta kazao da je razumeo da francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja nije prihvatljiv za Srbiju, jer predviđa neprotivljenje Srbije da Kosovo postane član svih međunarodnih organizacija.

„Za razliku od Rezolucije 1244 SB UN, francusko-nemački plan nije osnov za dugoročno rešenje pitanja Kosova i Metohije. I ovaj plan, kao i svi prethodni, predviđa jednostrane ustupke od strane Beograda, pre svega da Kosovo postane član svih međunarodnih institucija i Ujedinjenih nacija. Francusko-nemački plan u suštini predstavlja međunarodno priznanje nezavisnosti Kosova. Zapad otvoreno insistira da Beograd mora da prizna nezavisnost Kosova“, ocenio je Bocan-Harčenko.

Hladni rat je trajao pola veka…

Može li Kosovo bez rata da dočeka prestanak sukoba Zapada i Rusije, kako preporučuje ruski ambasador u Srbiji? 2
foto FoNet Aleksandar Mijailović

– Rat u Ukrajini će verovatno trajati kraće, od sukoba Zapada a Rusije, a najbolje da se odmah završi, da svaka vojska bude na svojoj zemlji. Sukob je pojam širi od rata. Hladni rat je trajao pola veka skoro. U njemu nije poginuo ni jedan vojnik, ni jedan civil ni na jednoj ni na drugoj strani.Teško da sadašnji sukob u bilo kojoj varijanti traje kraće. I da se završi kao da nista nije bilo? Može li Kosovo toliko da čeka, bez rata? Ne može – ocenjuje za Danas Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji.

Rusija ne brine za cenu koju bi građani Srbije platili

Prema rečima Radomira Dikića, bivšeg ambasadora Srbije u Francuskoj, stavovi ruskog ambasadora jasno predstavljaju „vetar u leđa“ svima onima u Srbiji koji smatraju da treba odbiti francusko – nemački plan koji je sada zvanično plan EU, sa podrškom SAD.

Može li Kosovo bez rata da dočeka prestanak sukoba Zapada i Rusije, kako preporučuje ruski ambasador u Srbiji? 3
Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

– Rusija preko svog ambasadora, do sada najjasnije i najotvorenije podržava sve pro-ruske delove srpskog društva, bilo da je reč o političkim partijama u celini ili delu njihovog članstva, srpsku pravoslavnu crkvu, deo intelektualaca i građanske elite… .- smatra sagovornik Danasa.

Rečju, napominje on, sve one koji su za neprihvatanje ponuđenog plana bez obzira na cenu koju će građani Srbije platiti.

radomir diklić foto medija centar
foto medija centar

– Za mene je najinteresantnija konstatacija ambasadora Bocan- Harčenka da će se problem odnosa Srbije i Kosova rešavati posle kraja rata u Ukrajini, koji će rat Rusija – naravno – dobiti. Postavlja se nekoliko pitanja: I da bude tako jel’ to znači neku novu Jaltu? Znači li to da Srbija treba da žrtvuje svoju blisku budućnost zarad neizvesne „svetle budućnosti“ koju nudi Rusija? Bilo bi tu još pitanja. Ja samo podsećam da je istorija srpsko-ruskih odnosa puna razočarenja Srbije stavom Rusije kada su njeni (ruski) interesi bili u pitanju. Srpski bi uvek otišli u drugi plan… – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari