Može li Šapićev mandat da se završi i pre eventualnih novih izbora? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Mandat novoizobranog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića tek što je počeo, ali bi, ako Upravni sud usvoji žalbu Narodne stranke Vuka Jeremića, mogao da se završi i pre nego što Beograđani ponovo izađu na izbore.

Odbornička grupa Narodne stranke u Skupštini grada Beograda podnela je juče žalbu Upravnom sudu tražeći poništavanje odluka o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća zbog, kako su rekli, „nezakonitosti i nepravilnosti koje su se desile na sednici 20. juna ove godine“. Da je do očiglednog kršenja zakona na ovoj sednici došlo, smatra i advokat Rodoljub Šabić.

Kako je na konferenciji ispred Starog doma rekao šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović, Narodna stranka smatra da su odluke o potvrđivanju mandata i o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća donete povredom odredaba Zakona o lokalnim izborim, bez kvoruma i da su samim tim nezakonite, prenosi Beta.

Članom 72. Zakona o lokalnim izborim propisano da mandat odborniku počinje kad Skupština donese odluku o njegovom potvrđivanju, i da odbornik koji stupa na dužnost ne može da učestvuje u glasanju na sednici na kojoj se tek potvrđuje njegov mandat“, rekao je Pavlović. Napomenuo je i da je za Šapića glasalo 47, a ne 57 odbornika, što prema poslovniku nije dovoljno da bi ovaj naprednjak bio izabran na mesto gradonačelnika prestonice.

Pavlović je dodao da je ovakvu praksu potvrđivanja mandata skupština imala i ranije, ali je tada vladajuća većina bila brojnija i kvorum nije doveden u pitanje. U ovom slučaju mandati nisu smeli da budu odjednom potvrđeni, kažu iz Narodne.

– U ovom slučaju relevantne su odredbe Zakona o lokalnim izborima, konkretno čl.68 st.6 koja predviđa da odborniku mandat prestaje onog dana kad podnese ostavku i čl.72 st.3 koja predviđa da novom odborniku, koji zamenjuje onog koji je podneo ostavku, mandat počinje da teče od dana kada mu skupština potvrdi mandat, navodi za Danas Rodoljub Šabić.

On objašnjava da lica bez mandata, bilo da im je prestao ili da nije počeo, ne mogu obezbeđivati kvorum ni glasati, te stoga ni birati gradonačelnika. Ako je na sednici na kojoj je novi gradonačelnik izabran to dogodilo onda je sve što se dešavalo na sednici više nego sporno.

Aleksandar Sapic i Toma Fila
foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

– Mislim da bi čak i pravosuđe u žalosnom stanju kakvo je naše moralo to da konstatuje i da poništi sve odluke. Iako smo već gotovo oguglali na kršenja zakona to da predsedavajući ovako vodi sednicu deluje gotovo neverovatno. U toj meri da izaziva čak i spekulacije o namernom propustu, napominje naš sagovornik.

Šabić smatra da bi sud presudom kojom će konstatovati nezakonitost izbora novih gradskih čelnika morao da potvrdi bar minimum nezavisnosti u odnosu na vlast.

Poput Narodne, i Stranka slobode i pravde, kao i Demokratska stranka tvrde da na sednici na kojoj je Šapić izabran kvoruma nije bilo, te da su donete odluke nevažeće.

Od konsitutivne sednice do prve naredne na kojoj se o izboru novih gradskih čelnika raspravljalo od ukupno 110 odbornika, njih 15 je podnelo ostavke, najviše iz redova vladajućih naprednjaka i socijalista.

Da bi sednica počela potrebno je da u sali bude većina odbornika, tačnije njih 56. Salu je napustilo 53 opozicionih odbornika, svi sem odbornika koalicije NADA.

Kvorum je dalo 15 odbornika bez da su im mandati potvrđeni.

SSP takođe sastavlja žalbu, a istu će podržati i demokrate, kako za Novu kaže šef odborničke grupe Demokratske stranke Filip Tatalović.

Ne znamo kakvu će sud doneti odluku, ali znamo da je zakon prekršen. Mi demokrate smo godinama kuburili sa ovom odredbom zakona koja kaže da novi odbornici ne mogu činiti kvorum dok im se ne potvrde mandati u Skupštini. Da bi obezbedili kvorum, odbornici su u vreme našeg upravljanja gradom, podnosili ostavke jedan po jedan, a ne ovako 15 odjednom. To samo govori da je vlast odabrala da ne poštuje zakon i propise, jer je njima tako jednostavnije”, kaže Tatalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari