MUP Kosova: Preporuke iz Izveštaja Stejt departmenta o trgovini ljudima biće ozbiljno tretirane 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da će institucije Kosova ozbiljno tretirati sve primedbe u izvešaju američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima.

„Ovom prilikom, ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, obavezaće se da će sve ove preporuke iz izveštaja Stejt departmenta o trgovini ljudima za 2022. godinu biti ozbiljno tretirane od strane nacionalnih organa za borbu protiv trgovine ljudima“, saopštio je MUP.

Američki Stejt department objavio je u utorak Izveštaj o trgovini ljudima za 2022, „koji uključuje procene za oko 190 zemalja širom sveta, prema kome je Kosovo i dalje na drugom nivou“.

Izveštaj „deli zemlje na tri nivoa – prvi nivo obuhvata zemlje i teritorije čije vlade rade u potpunom skladu sa potrebnim minimalnim standardima“.

Kako je navedeno, „drugi nivo obuhvata zemlje i teritorije čije vlade ne poštuju u potpunosti minimalne standarde, ali ulažu značajne napore da to postignu, a treći nivo obuhvata zemlje koje ne poštuju u potpunosti minimalne standarde i ne ulažu napore za to“.

Slično kao i pre godinu dana, u izveštaju se navodi da vlada Kosova ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini.

Ocenjuje se da je vlada pokazala sveukupne povećane napore u odnosu na prethodni izveštajni period, uzimajući u obzir uticaj pandemije korone na njen kapacitet za borbu protiv trgovine ljudima, tako da je ostala na drugom nivou.

Ovi napori, dodaje se u izveštaju, uključuju krivično gonjenje i osudu više trgovaca ljudima i identifikaciju više žrtava.

Kancelarija glavnog državnog tužioca formirala je lokalne multidisciplinarne timove kako bi poboljšala koordinaciju u slučajevima trgovine ljudima u tri regiona, a vlada je povećala sredstva za skloništa koje vode nevladine organizacije, konstatuje se u izveštaju.

Uprkos značajnom napretku vlada nije ispunila minimalne standarde u nekoliko ključnih oblasti.

Sudije su nastavile da izriču blage kazne trgovcima ljudima, a vlada nije odobrila Nacionalnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i akcioni plan 2020-2024.

Policija je nastavila da klasifikuje prisilno prosjačenje dece od strane njihovih roditelja kao zanemarivanje ili roditeljsko zlostavljanje, a ne kao trgovinu ljudima.

Policija je istražila 17 novih slučajeva koji uključuju 43 osumnjičena, u poređenju sa 62 nova slučaja u 2020.

Sudovi nisu smanjili ukupan broj predmeta koji se odnose na trgovinu ljudima i ostalo je otvoreno 70 predmeta iz prethodnih godina.

Vlada je, navedeno je u izveštaju, povećala napore da zaštiti žrtve.

Identifikovao je 22 žrtve, u poređenju sa 17 u 2020. Od toga, 19 su bile žrtve seksualne trgovine i tri žrtve prisilnog prosjačenja, 16 su bile devojčice, četiri žene i dva dečaka. Jedna žrtva je bila iz Albanije.

Kao i prethodnih godina, u izveštaju se navodi da trgovci ljudima eksploatišu domaće i strane žrtve na Kosovu i u inostranstvu. Mnoge žrtve seksualne trgovine na Kosovu su devojke, mada trgovci, takođe, „uključuju žene iz Albanije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i drugih evropskih zemalja u seksualnu trgovinu“.

U izveštaju se ponavlja da su marginalizovane zajednice Roma, Aškalija i Egipćana podložne prinudnom prosjačenju i trgovini ljudima. U izveštaju se takođe navodi da su ljudi iz LGBTQ + zajednice, migranti, tražioci azila i izbeglice takođe u opasnosti od trgovaca ljudima.

Izveštaj preporučuje da vlada Kosova energično istražuje, krivično goni i kažnjava trgovce ljudima, uključujući zvaničnike, saučesnike, i osude trgovce na zatvorske kazne u skladu sa utvrđenim kaznama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari